Hooggevoelige mantelzorger zijn

Veel hooggevoelige mensen zijn mantelzorger voor een familielid, buren, kinderen of ouders. Het voordeel van hooggevoelig zijn met betrekking tot het zorgen voor iemand is het empathisch vermogen. Ze kunnen zich gemakkelijk inleven in de ander waardoor ze sneller kunnen aanvoelen wat er nodig is. 

Ook de oog voor details zijn hierbij een voordeel want ze zien vaak sneller of er iets is veranderd in de situatie.

Nog een voordeel is oplossingsgericht denken. Hooggevoelige mensen zijn vaak in staat om in oplossingen te denken en kunnen hierdoor de juiste actie ondernemen en weten welke stappen hiervoor nodig zijn. Ze denken verder dan de (hulp)vraag waardoor er meerdere problemen aangepakt kunnen worden. 

Maar er zitten ook nadelen aan hooggevoelige mantelzorger zijn. 

Want de empathie die je ervaart kan ook doorslaan in medelijden of het één worden met de ander. Ze willen zo graag helpen dat ze geen grens meer ervaren tussen zichzelf en de ander. Hierdoor raken ze teveel verantwoordelijk voor de ander en voelen ze de grenzen van zichzelf niet meer. 

Ook kan het zorgen voor de ander ervoor zorgen dat ze sneller overprikkeld raken. De zorgen voor en over de ander, het regelen van administratie of afspraken, het fysieke helpen van de ander of de emoties die ze ervaren tijdens de zorg kan ervoor zorgen dat ze teveel prikkels binnenkrijgen om te verwerken. Als ze de tijd dan niet nemen om tot rust te komen omdat ze gericht zijn op de ander, is het gemakkelijk om overprikkeld te raken en spanning op te bouwen in het lichaam.

Het is dus echt zoeken naar balans tussen inspanning en ontspanning en daarbij goed te blijven voelen waar de grenzen liggen. Uiteindelijk heeft niemand er iets aan als de mantelzorger zelf uitvalt omdat ze teveel voor een ander zorgt. Voor hooggevoelige mensen een extra uitdaging aangezien ze zichzelf eerder aan de kant zetten voor een ander. 

Tips voor mensen die hooggevoelig en mantelzorger zijn:

  • Kijk goed of je de zorg zelf aankan, of dat je misschien hulp nodig hebt.
  • Misschien kan je een schema maken zodat het duidelijk is wat je taken zijn en zo minder hoeft na te denken over wat je moet doen.
  • Geef goed aan bij de zorgvrager waar jouw eigen grens ligt
  • Praat erover met anderen, zodat ook jij je emoties kwijt kan en deze niet wegstopt
  • Neem (op tijd) tijd voor jezelf
  • Kijk of je samen met de zorgvrager iets kan doen wat jouw ook ontspaning geeft, zoals samen mediteren, voorlezen uit een mooi boek, muziek luisteren, een rondje wandelen.
  • Houdt een agenda bij en zet alle afspraken er overzichtelijk in, zet eventueel kruizen op de tijden dat je me-time kan en wilt nemen

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.