Hsp test: spijkermat
Als vaste blogger van Hoogsensitief.nl (en zelf hooggevoelig) werd mij gevraagd of ik de spijkermat van BrellaVio wilde testen en mijn ervaringen via een blog wilde delen. Natuurlijk wilde ik dat! Uiteraard ben ik eerst op zoek gegaan naar informatie over de spijkermat, zodat ik wist wat mij te wachten stond.
Even wat informatie
Op de website van BrellaVio stond als kop "Ontmoet jouw persoonlijke masseur". Dat klonk al veelbelovend. Hoewel mijn brein nog niet helemaal de link kon leggen tussen spijkers en de masseur werd ik toch nieuwsgierig. De recensies die op de site stonden waren ook allemaal positief. Zo stond er: ''De BrellaVio spijkermat helpt goed tegen pijn, stress en slecht slapen.'' ''De spijkermat verlicht stijfheid en zorgt voor een ontspannen gevoel.'' en ''Absoluut waard om op een natuurlijke manier stress- of pijnklachten aan te pakken.''
Een spijkermat is, zoals het woord je al doet vermoeden, een mat met ‘spijkers’. Toch bezit deze mat geen échte spijkers, maar vele acupressuur drukpunten. De drukpunten bevinden zich over de gehele mat en oefenen druk uit op verschillende delen van het lichaam. Deze drukpunten zijn gebaseerd op de acupressuur massagetechniek. Wanneer je de spijkermat gebruikt doorloopt je lichaam verschillende fases en ontstaan er meerdere gezondheidsvoordelen zoals ontspanning, vermindering van je pijnklachten en verbetering van je slaapkwaliteit.
Drie positieve effecten van de spijkermat:
- Het lichaam geeft een signaal van pijn af naar de hersenen waardoor twee hormonen aangemaakt worden die een pijnstillende werking hebben, namelijk endorfine en oxytocine. Deze worden ook wel de gelukshormonen genoemd.
- Na een aantal minuten activeer je de doorbloeding en wordt je warm in je lichaam, dit heeft tevens een ontspannende werking op de spieren.
- Je aandacht gaat van je hoofd naar je lichaam, waardoor je gedachten tot rust komen. Binnen 10 tot 20 minuten ervaar je een volledige ontspanning.
Mijn interesse was gewekt! Aangezien hooggevoelige personen geneigd zijn veel in het hoofd te zitten, leek dit een goede manier om met je aandacht in het lichaam te komen. Hoewel ik ook nieuwsgierig was naar de pijnprikkels die zo'n mat zou geven. Hoe zou een hooggevoelig persoon reageren op de druk met zulke scherpe puntjes? Zal het voor een hooggevoelig persoon net zo ontspannen zijn als voor een niet hooggevoelig persoon? Hooggevoelig personen zijn vaak gevoeliger voor pijn dus het idee om pijn op te zoeken om te ontspannen voelde ergens een beetje dubbel.
Hoe spijkermat gebruiken
De rug is het lichaamsdeel waar de spijkermat het meeste voor gebruikt wordt. Hierbij wordt de mat bijvoorbeeld op bed of grond gelegd en kun je er op gaan liggen. Wees je hierbij bewust dat de ondergrond invloed kan hebben op de intensiteit van de mat. Hoe harder de ondergrond, hoe meer tegendruk er is en hoe intenser de mat aanvoelt. Je kunt de spijkermat ook gebruiken voor de nek en schouders, je buik, je benen of je voeten.
Prikkels
Toen ik de spijkermat en spijkerkussen binnenkreeg voelde ik meteen hoe scherp de puntjes waren en begreep direct waarom ze het spijkermat noemde...ouch....over prikkels gesproken! Mijn eerste gedachte was toch dat ik liever naar een masseur zou gaan ;)
Ik ben de mat meteen gaan uitproberen. Eerst met kleding maar ik voelde niets dus toen met blote rug. Mijn verrassende eerste gedachte was " best lekker op mijn rug", maar mijn nek voelde pijnlijk waardoor ik eerst niet geheel kon ontspannen. Na een aantal tellen voelde ik nog steeds de puntjes in mijn huid drukken, maar voelde het gek genoeg niet meer zo intens. Ik merkte ook meteen dat mijn aandacht echt in mijn lichaam zat want ik werd constant naar de drukpunten getrokken met mijn aandacht. Ik wilde gaan opbouwen en beginnen met 10 minuten, maar ik lag eigenlijk zo ontspannen dat ik 20 minuten bleef liggen. Het voordeel is dat je ook echt even de tijd voor jezelf neemt, je wil en kan ook niet veel bewegen door de puntjes dus lig je echt voor langere tijd in één houding te ontspannen.
Een week lang
Ik had mijzelf voorgenomen om in ieder geval een week lang te testen wat de mat en kussen kunnen betekenen voor iemand die hooggevoelig is. Is het helpend? Zou ik het anderen aanraden? Is het makkelijk in gebruik enzovoort.
Zo gezegd zo gedaan. Elke dag van de week ben ik op de mat gaan liggen of zitten. Een leuke bijkomstigheid was dat ik een maand lang gratis toegang kreeg tot meditation moments. Zo kon ik tijdens het liggen een meditatie aandoen om nog meer te ontspannen. Het grappige was dat ik op dag drie zelfs in slaap viel op de mat. Ik lag zo ontspannen en voelde steeds minder van de drukpuntjes dat ik opeens na een uur wakker werd. Dat had ik van tevoren toch ook niet bedacht!
Ik kan oprecht zeggen dat het ontspannen werkt, al moet je daarvoor wel eerst door een pijnprikkel heen. Ik voel na een tijdje liggen echt een warmte door mijn lichaam trekken, wat zou betekenen dat de doorbloeding op gang komt. Mijn aandacht was voornamelijk in mijn lichaam door de scherpe punten maar niet op een vervelende manier. Ik merkte zelfs dat de spanning die ik in mijn nek voelde verdween terwijl ik op de mat lag. Ook na het liggen merkte ik echt een verandering in mijn lichaam. Meer rust en ontspanning.
Een nadeel vond ik wel het opstaan vanaf de mat, dan moest je na het ontspannen weer door de pijnprikkel heen om op te staan. Daarna tintelde alle drukplekjes op mijn rug, buik of nek en dat voelde wel weer prettig. Het zitten op de mat vond ik ook minder fijn dan het liggen want ik ervaarde dan geen ontspanning. Maar ik denk echt dat dit heel persoonlijk is en per persoon verschilt.
Aanrader?
Ik kan mij goed voorstellen dat hooggevoelige personen niet snel zullen denken aan een spijkermat om te ontspannen vanwege de pijnprikkels. Ook ik had die gedachte. Maar ik ben blij verrast. Zo zie je maar weer hoe je hoofd je van alles kan vertellen maar dat de realiteit heel anders kan zijn.
Het is wel belangrijk dat je in één keer goed gaat liggen op de mat, want elke keer als je wilt verplaatsen krijg je extra pijnprikkels van de scherpe puntjes. Ook kan je er zelf voor kiezen om de spijkermat of ook het kussen erbij te nemen. Ik vond het kussen zelf persoonlijk een fijne toevoeging want mijn nekspieren werden er echt ontspannen van, ook al voelde de pijnprikkels voor mij intenser in de nek als ik ging liggen. Dat duurde echt maar even om vervolgens de warmte te voelen.
Wanneer de spijkermat niet gebruiken?:
- bij een zwangerschap, omdat de oxytocine die opgewekt wordt wee-opwekkend kan zijn. Tijdens de zwangerschap moet het lichaam in een eigen balans zijn.
- bij huidproblemen op de plekken waar de mat of het kussen gebruikt wordt.
- bij ernstige hart- en vaatziekten
- wanneer er gebruik wordt gemaakt van (zware) bloedverdunnende middelen.
Mocht je de spijkermat en eventueel het kussen gaan proberen, wens ik je veel succes met de uitdaging en vooral veel ontspanning toe!
Liefs Marijke