Hsp en verzwaringsdeken
Mijn dochter is hooggevoelig en had altijd flinke moeite met inslapen en doorslapen. Dit was voor mij reden om meer onderzoek te doen naar hulpmiddelen die daarbij konden helpen. Ik vond onder andere het verzwaringsdeken. Door een verzwaringsdeken over je heen te leggen, kan je de prikkels beter reguleren. Dat klinkt interessant.
Hieronder informatie over wat een verzwaringsdeken is:
Een verzwaringsdeken is een verzwaarde deken waarbij het gewicht kan variëren van 2 t/m 15 kilogram. Het wordt veel gebruikt bij het slapen en om sensorische prikkels te verminderen bij mensen met autisme, ADHD, en angststoornissen. Ook helpt een verzwaarde deken bij chronische pijn.
Verzwaringsdekens worden tegenwoordig om allerlei redenen gebruikt, maar in de meeste gevallen helpt het je om beter te slapen.
Een verzwaarde deken zorgt namelijk voor een zogenoemde “deep pressure therapy”. Dit is een manier van ontprikkelen waarbij er een zwaar gewicht op een persoon wordt gelegd. Het geeft het warme gevoel van een knuffel en werkt kalmerend.
De verzwaring kan dus helpen om prikkels te verminderen en beter te reguleren. Het gebruik van verzwaring kan bijdragen aan het verminderen van spanning en het geeft een gevoel van kalmte en rust bij overprikkeling. Op deze manier kan het ondersteunen bij de verwerking van zintuiglijke prikkels en kan het een hulp zijn voor een betere concentratie en minder moeite geven om stil te zitten.
Hooggevoelige personen hebben vaak een behoorlijke hoeveelheid prikkels te verwerken over de dag. Hierdoor kan het zijn dat ze slechter kunnen slapen, onrustiger zijn, meer spanning ervaren en meer aan het piekeren zijn. Om te ontprikkelen kan de druk van een verzwaringsdeken dan helpen om de prikkels beter te reguleren. Je kunt de verzwaringsdeken dus gebruiken voor de nacht maar ook als je op de bank zit is het aangenaam om de deken over je heen te leggen.
Er zijn verschillende soorten gewicht. Welke voor jouw het beste werkt, is uitproberen. Een kind zou waarschijnlijk meer baat hebben bij een lichtere deken dan een volwassenen, maar dit hangt geheel van de persoon zelf af.
Mijn dochter slaapt elke avond met een verzwaringsdeken. Eerst was het even wennen dat er een behoorlijk gewicht op haar lag, maar aangezien het gewicht zo verdeeld is voelde het al snel erg fijn. Ook bij haar op school wordt een zitzak met verzwaring gebruikt om de prikkels te verminderen en meer rust te ervaren bij overprikkeling. Ze vind de druk fijn voelen want zo ervaart ze haar lichaam beter en voelt het alsof ze wordt vastgehouden. Ze slaapt rustiger en dieper en mist het deken als ze zonder slaapt.
Het nadeel is wel dat het deken dus echt zwaar is. Je gooit hem niet zomaar even over je heen als je zit en als je ermee loopt til je dus wel tussen de 2 en 15 kilogram aan gewicht. Een kind loopt dus ook niet makkelijk met het deken rond door dit gewicht. Ook moet je de deken wel goed op je bed leggen, want het kan zijn dat door de zwaartekracht het deken naar één kant glijdt tijdens het draaien. Daarbij is het handig om een verzwaringsdeken met hoes te kopen want hij is te klein voor een dekbedhoes en schuift hierin alle kanten op. Het deken kan ook zonder hoes, maar is door het gewicht niet gemakkelijk te wassen in een wasmachine. Dus zou ik met hoes aanraden.
Mocht je er één aanschaffen wil ik zeggen, slaap lekker!
Liefs Marijke