Twijfels

Een leraar op mijn pad heeft mij ooit verteld dat twijfels niet bestaan. Er is alleen een ja of een nee, en de uitkomst van de twee weet je nooit van tevoren. Die zal je moeten ontdekken als je de keuze gemaakt hebt. Erg logisch zou je denken. Toch twijfelen wij mensen zo vaak, dat het lijkt alsof we helemaal geen keuze hebben. Zelfs over de meest kleine dingen kunnen we langdurig nadenken. Want bij de "ja" kunnen we van alles verzinnen, maar bij de "nee" net zoveel.

En daarbij is het ook vaak zo, dat je wel een keuze hebt gemaakt en voor "ja" of "nee" bent gegaan, maar gaande weg toch twijfels krijgt of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Wederom terug in twijfel.

Voorbeeld 

Je kunt bijvoorbeeld twijfelen over een baan. Je wilt eigenlijk wat anders maar je financiële zekerheid valt daarmee ook weg. Wat zal je kiezen? Dit kan zomaar een aantal weken tot maanden van je energie kosten omdat je erover na blijft denken en blijft twijfelen. Je kunt de keuze niet maken want beide keuzes zijn onzeker. Je kunt niet van te voren weten wat de uitkomst van je keuze zal zijn. Je kunt kiezen voor je huidige baan door te blijven zonder uitdaging en ieder geval zeker te zijn van voldoende inkomen. Maar je kunt ook kiezen voor een andere baan waar je misschien meer voldoening en plezier uithaalt maar financieel op achteruit gaat. 

Niet vooruit

Twijfel haalt je uit het hier en nu en zorgt ervoor dat je bezig bent met de "wat als" "stel dat". Weet dat je altijd een keuze hebt. Op elk moment in je leven. Jij beslist welke kant je op gaat. Zonder te weten waar deze richting je brengt. En bij elke keuze die je maakt zal je wederom nieuwe twijfels krijgen. Maar zonder een keuze kom je niet verder dan blijven hangen in je eerste twijfel. Kortom, het helpt je niet verder op je pad. 

Wat kun je doen bij twijfel?

  • Zet voor jezelf op een rijtje wat de voors en tegens zijn van beide keuzes. Dit kan je helpen om je keuze makkelijker te maken en overzicht te geven in de voor en nadelen.
  • Schrijf op wat je echt wilt en hoe je dit kunt behalen. Heb je door je keuze minder inkomen, kun je dan ergens anders op besparen? of verhuizen? minder reiskosten maken? enz.
  • Geef jezelf een twijfel-deadline. Je mag er een maand over nadenken en dan hak je de knoop door.
  • Ga op onderzoek uit. Hoe hebben anderen het gedaan? wat heb je nodig om je keuze te kunnen maken?
  • Wees oké met je keuze, hoe deze ook uitpakt. Mocht je "ja" zeggen tegen een keuze maar deze pakt toch niet uit zoals je had bedacht? Wees dan niet boos op jezelf maar kijk naar de mogelijkheden en keuzes die je op dat moment weer hebt. 

Nieuwe ideeën? 

We zijn heel wat tijd kwijt aan twijfelen over keuzes in ons leven. En die keuzes zijn ook niet altijd makkelijk en zeker niet te overzien van te voren. En ergens helpt twijfel ook om niet meteen in het diepe te springen. Het geeft je wat meer tijd om uit te zoeken wat voor jouw de beste keuze zou kunnen zijn. Maar als twijfel blijft en keuzes niet gemaakt worden, dan zit je vast tussen ja en nee en zal je de knoop moeten doorhakken om uit te kunnen vinden wat die keuze je brengt. Het brengt je hoe dan ook weer verder op je pad en geeft misschien wel hele mooie inzichten of nieuwe ideeën. 

Liefs Marijke