Andere manier van kijken naar pijn en ziekte

De meeste mensen in de westerse wereld bekijken ziekte en pijn vanuit de symptomen. Er wordt dan ook vooral gewerkt aan symptoombestrijding. Klachten zijn onhandig en moeten verdwijnen. Hiervoor gaan we naar een dokter of nemen we medicijnen die de symptomen laat verdwijnen. Alleen de oorzaak blijft bestaan. En natuurlijk is het zinvol om met klachten een arts te bezoeken want sommige ziektes en pijn hebben onmiddellijk medische hulp nodig. 

Toch denk ik wel dat er bij veel ziekten en pijn ook een tussenstap is. Het kijken naar de oorzaak van de klacht. Want veel pijnklachten en ziekten komen voort uit langdurig onderliggend lijden. Dit kan lijden zijn op lichamelijk gebied, maar meestal begint het met psychologische klachten. De stress en spanningen zijn enorm in de wereld waarin we nu leven. De druk en snelheid is hoog, we piekeren en overdenken wat af, het moeten presteren, alle ballen hooghouden, het vergt veel van de mens.

Chronische klachten

En hierdoor kan het zo zijn dat de spanning zo hoog opbouwt dat er chronische klachten ontstaan. En deze klachten geven pijn of uiteindelijk een ziekte. Kijk bijvoorbeeld naar diabetes. Als je langdurig stressklachten ervaart, kan je hele systeem in de war raken. Bij stress komen er extra hormonen vrij in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen kunnen ervoor zorgen dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag. Mensen met veel stress kunnen hierdoor vatbaarder zijn om diabetes te krijgen. Dat gebeurt niet bij iedereen, maar mogelijk wel bij mensen die er al aanleg voor hebben.

Uiteraard is het niet zo zwart wit dat als je diabetes hebt dat je dus altijd een teveel aan stress hebt ervaren, maar deze mogelijkheid is er wel. Ditzelfde geldt voor meerder ziektes en chronische pijnen. 

Als je jezelf langdurig ongelukkig voelt, zal je lichaam ook bepaalde stress hormonen aanmaken en gelukshormonen juist te weinig aanmaken. Mijn mening is dat als je lang ongelukkig bent en daardoor dus te weinig serotonine en endorfine aanmaakt, dat dit invloed heeft op zowel je lichamelijke en mentale gezondheid. Je kunt hierdoor in een depressie raken of een angststoornis. Een anti depressiva helpt om dit hormoon op een onnatuurlijke manier toch aan te maken.

Ook een hoge bloeddruk kan te maken hebben met en ongezonde levensstijl. Te veel zout eten, te veel stress waardoor je voortdurend in een adrenalinekick zit, overgewicht, overmatig drankgebruik, om maar een aantal dingen te noemen. Mocht je kijken naar de oorzaak van deze hoge bloeddruk, kan het zo zijn dat je geen medicijnen nodig hebt (symptoombestrijding), maar dat je de oorzaak aanpakt op natuurlijke wijze, waardoor de klacht verdwijnt. Zo kun je kijken naar je voedingspatroon en deze aanpassen, je kunt gaan afvallen, de stress aanpakken door meer rust in te bouwen voor jezelf enz. 

De kern van het probleem

Naar wat ik om mij heen zie gebeuren, is dat we zo snel mogelijk weg willen bij een bepaalde klacht of pijn. We willen niet de tijd nemen om onderzoek te doen naar de oorzaak hiervan, maar zoeken extern naar een oplossing. Ik ben van mening dat de medische wereld teveel gericht is op de klacht zelf en hierdoor vergeet dieper te kijken, en naar andere mogelijkheden om de klachten te verhelpen. Aan te pakken bij de oorzaak van alles. 

Probeer het maar eens, bij een klacht te kijken naar wat het je vertellen wil. Hoofdpijn kan betekenen dat je teveel zorgen hebt en teveel piekert. Ga je door je enkel, kan het zijn dat je te snel wilt waardoor je nu even niet verder kan en rust mag nemen. Zitten je schouders vast? misschien draag je teveel op je schouders en mag het iets minder. Ben je veel aan het hoesten? Wat benauwd je zo en wat wil je "eruit" hoesten? 

Kijk eens verder dan de klacht zelf. Misschien kom je wel tot de kern van het probleem?!

Liefs Marijke