Zelfhelend vermogen

We hebben allemaal een immuunsysteem die heel goed werk voor ons verricht. Het helpt ziektes tegen te houden en als je ziek bent helpt je immuunsysteem deze ziekte aan te vallen. Super bijzonder dus als je het zo leest. Alleen wordt dit systeem vaak uit balans gebracht door slechte voeding, te weinig vitamines en mineralen, weinig beweging, roken of andere verslavingen of stress. Je immuunsysteem wordt dan zwakker en werkt minder goed tegen ziek en zeer. Hierdoor kun je opeens verkouden worden, ziek worden of erger een ziekte ontwikkelen. 

Werken aan herstel

We hebben allemaal periodes dat het immuunsysteem minder goed werkt. Als we dan ziek zijn geworden helpt ons zelfhelend vermogen om weer om beter te worden. Als je de rust neemt om je immuunsysteem het werk te laten doen om tot herstel te komen, dan help je uiteindelijk mee aan je eigen herstel. 

Het is dus belangrijk om te luisteren naar je lichaam en wat het nodig heeft. Voel je een griep aankomen maar moet je nog van alles van jezelf, even doorgaan met een paracetamol als hulpmiddel. Tja, dan geef je je lichaam niet heel veel ruimte om deze griep aan te pakken. Het kan hierdoor verplaatsen naar een later moment, of gaat langer duren als het wel komt. 

Witte bloedlichaampjes zijn ons "vechters" in het lichaam. Zodra en een bacterie binnensluipt gaan de witte bloedlichaampjes aan het werk om deze bacterie aan te vallen. Een prachtig mechanische. 

Tips voor een goed functionerend immuunsysteem:

  • Beweeg genoeg, zo geef je je lichaam een sterkere afweer.
  • Eet gezond met voldoende vitamine en mineralen.
  • Neem extra vitamine C en D3 om je immuunsysteem te ondersteunen. Ook selenium en zink helpen om je weerstand te verhogen.
  • Probiotica helpt om je darmen gezonder te maken waardoor je ook minder vatbaar wordt voor ziekte.
  • Drink zeker 1,5 liter water of kruidenthee per dag. Het helpt je afvalstoffen afvoeren wat uiteraard een bijdrage levert aan een gezonder lichaam.
  • Vermijd een teveel aan stress. Stress maakt het immuunsysteem zwakker waardoor ziektes meer kans krijgen om binnen te dringen en je afweersysteem meer moeite krijgt om deze ziektekiemen aan te pakken.

Goede zelfzorg is dus altijd het beste medicijn tegen ziektes. Het is niet te voorkomen, maar je kan je lichaam wel helpen in het herstel.

Liefs Marijke