Zelfliefde

Zelfliefde is het antwoord op alles. Als je van jezelf houdt durf je fouten te maken, kun je goed nee zeggen, houdt je altijd contact met je kern. Je durft stappen te maken in je ontwikkeling en groeit hierin met gemak. Je doet, praat en leeft vanuit je hart. En je hebt anderen niet nodig om te weten dat je goed bent en goed doet. 

Maar als je niet van jezelf houdt, zal je dit ook uitstralen naar de mensen om je heen. Het ontvangen en geven van liefde wordt hierdoor bemoeilijkt. Je maakt jezelf klein, voelt je niet van waarde, vermijdt mensen om je heen, durft geen stappen te maken en ga zo maar door.

Vanzelfsprekend?

Toch lijkt het niet vanzelfsprekend om liefde voor jezelf te voelen. Ik merk dat heel veel mensen hier juist een probleem mee hebben. We zoeken het buiten onszelf. Bij de ander. Bevestiging of we wel leuk en lief zijn en het goed doen. Of we liefde wel verdienen. We lijken het pas te geloven als een ander het bevestigd. Maar wat als we onszelf nu eerst lief hebben? zal het dan nog uitmaken wat een ander van ons vindt?

Wat is zelfliefde eigenlijk?

Naar mijn idee is het goed voor jezelf zorgen. Niet alleen je uiterlijk en dus de buitenkant, maar vooral juist ook je innerlijk. Hoe praat je tegen jezelf, liefdevol of streng? mag je fouten maken? Vindt je jezelf lief en leuk? Ben je blij met hoe je eruit ziet? Sta je achter wat je zegt en doet? Ben je streng voor jezelf? Heb je veel kritiek op jezelf? Mag je nee zeggen van jezelf? Ben je echt in contact met jezelf? Doe je dingen waar je energie van krijgt? 

Neem je voedsel tot je dat voedzaam is? Of eet je omdat je het lekker vindt? Haal je genoeg energie uit wat je eet? Drink je genoeg water? En geef je je lichaam genoeg beweging? Overdrijf je hierin waardoor je jezelf teveel pusht? Of zit je juist liever de hele dag op de bank? Slaap je voldoende? Neem je op tijd je rust? 

Voldoende beweging geeft je lichaam zuurstof, zorgt dat je bloedsomloop goed doorstroomt, verwijderd afvalstoffen uit je lichaam, helpen je hormoonsysteem beter te laten werken enzovoorts. En goede voeding kan niet achterblijven. Je lichaam heeft energie nodig en goed vitamine en mineralen om gezond te blijven. 

Maar ook stress heeft een impact op zelfliefde. Want bij een teveel aan stress is de kans dat je liefdevol blijft tegen jezelf ook minder groot. De gedachten van falen en het niet goed doen kunnen overheersen. Je kunt jezelf blijven pushen om vol te houden terwijl je eigenlijk rust nodig hebt. Als je veel stress ervaart kun je dit eens onder de loep nemen. Wanneer ervaar je deze? Wat verteld het je? Neem je voldoende ontspanning? Doe je nog wel wat je leuk vindt? Hoe ga je om met deze stress?

Patronen

Als je al je patronen onder de loep neemt krijg je veel inzicht in hoe je met jezelf omgaat. En daarbij is het de kunst om jezelf niet te willen veranderen, je kunt bepaalde patronen veranderen maar je bent verder goed zoals je bent. Bepaalde karaktereigenschappen horen bij je. Je hoeft jezelf niet te vergelijken met een ander. Je hoeft niet aan een ideaalplaatje te voldoen. Je kan het niet perfect doen en al helemaal niet voor iedereen goed. Dus blijf jezelf. Accepteer jezelf. Vertrouw jezelf. En vooral, wees lief voor jezelf.

Liefs Marijke