Hoogevoelige ouder met hooggevoelige kinderen

Als geen ander weet ik hoe pittig het kan zijn om een hooggevoelige ouder te zijn, en daarbij ook hooggevoelige kinderen te hebben. Het is al een uitdaging op zich om jezelf te "onderhouden" als hooggevoelig persoon. Als je dan kinderen hebt die ook op zoek zijn naar de juiste balans, is het niet vreemd dat je sneller overprikkeld raakt of niet altijd aan je eigen behoefte kunt voldoen. Het is super dat je als ouder je kind goed kan aanvoelen en begrijpt op de momenten dat ze vastlopen of overprikkeld zijn. Maar het kan ook erg onhandig zijn als je continue rekening met elkaar moet houden en soms mee wordt genomen in de emoties van de ander. 

Ik heb een aantal tips die kunnen helpen om de balans tussen ons als hooggevoelige ouders en hooggevoelige kinderen te behouden:

  • Geef elkaar ruimte. Als je een hooggevoelig gezin hebt is het belangrijk elkaar ruimte te geven en ook zelf de ruimte te nemen. Trek jezelf terug als je overprikkeld raakt of bent, geef aan wat je van de ander of zelf nodig hebt en gun elkaar ruimte om te kunnen vertellen wat je voelt of welke emoties er dwars zitten. Kinderen zijn nog niet zo eigen met deze eigenschap als de meeste ouders en hebben hun eigen manier van verwerken en ermee omgaan. 

 

  • Blijf bij jezelf. In een hooggevoelig gezin is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in de ander of om mee te gaan in de emoties van de ander. Probeer goed bij je eigen energie te blijven. Ben jij vrolijk maar een gezinslid niet? probeer dan niet de emoties op te lossen of mee te gaan in deze emotie maar laat het bij de ander, en ja, dit is een uitdaging als je in één huis woont.

 

  • Accepteer elkaar. Aangezien je zelf hooggevoelig bent, weet je wat voor uitdagingen dit kan geven. Weet dat de ander tegen dezelfde moeilijkheden kan aanlopen als jijzelf. Dat ze misschien vaker overprikkeld zijn, meer tijd voor zichzelf nodig hebben, sneller emotioneel reageren enz. en dat dit niet erg is, en ook niet altijd iets zegt over jou mocht de uitwerking op jouw gericht zijn. 

 

  • Communiceer met elkaar. Het is soms best lastig om je gevoelens te bespreken met elkaar. Je wilt een ander er niet mee belasten en voelt soms zoveel dat je niet meer precies weet wat van jou of wat van de ander is. Maar het is erg belangrijk om met elkaar in contact te blijven. Uit te spreken welke uitdagingen je tegenkomt, ook binnen het gezin. En voor jou als ouder is het goed om met je kinderen te blijven praten over de "problemen" waar ze tegenaan lopen. En de eventuele uitkomsten en mogelijkheden te bespreken mocht dit nodig zijn.

 

  • Probeer balans te vinden. Leven met elkaar in één ruimte kan soms veel van je vragen. Het op elkaar gericht zijn, drukte, de ander aanvoelen en hierop willen reageren, meer prikkels ervaren, uitwerking van overprikkeling en ga zo maar door. Dit kan een behoorlijk aandachtspunt zijn binnen het gezin. Het is dan ook fijn om een goed balans te vinden met z'n allen. Rust, regelmaat en duidelijkheid kunnen helpen om de balans in huis te houden. Het kan helpen om afspraken te maken met elkaar over wat er nodig is om aan deze voorwaarden te kunnen voldoen. 

Het is en blijft een samenwerking met alle gezinsleden. Het is soms geven en soms nemen. En niet altijd zal er harmonie zijn binnen het gezin. Er zijn vele factoren die mee kunnen spelen in een onbalans in het gezin. Dat is normaal. Bij hooggevoelige gezinnen zullen er waarschijnlijk meer factoren meespelen. Maar als je weet hoe je met je eigen hooggevoeligheid  en met die van de ander om kan gaan, en elkaar hierin steunt en begrip toont, zal er vanzelf meer balans komen binnen het gezin. 

Liefs Marijke