3 stappen van de prikkelverwerking bij een hooggevoelig persoon

Stap 1:

Prikkels

Alle prikkels komen binnen in de hersenen. Het hoogsensitieve brein is gevoeliger voor deze prikkels. Dit kunnen externe prikkels zijn, dus alles wat je ziet, hoort, voelt (tastzin), ruikt en proeft. Maar ook kunnen het interne prikkels zijn dus alles wat je voelt aan emoties en gevoelens en de gedachten die je hebt. Als hoogsensitief persoon merk je al deze prikkels op en lijkt het alsof ze allemaal tegelijk binnenkomen. Daarna moeten deze prikkels worden gefilterd en verwerkt. 

Stap 2:

Filteren/verwerken

In de hersenen worden de prikkels verwerkt. Welke prikkel moet naar welk deel van de hersenen doorgestuurd? Bij een hooggevoelig persoon komen er zoveel prikkels (tegelijk) binnen dat het één grote brei aan informatie wordt. Dit moet allemaal gefilterd worden voordat er actie kan worden ondernomen. Als er een teveel aan prikkels in de wacht staan om verwerkt te worden is er sprake van overprikkeling en kan het brein het niet meer aan. Dus hoe meer prikkels hoe meer verwerkingstijd nodig is. Dit zorgt dus letterlijk voor een "vol hoofd" waardoor je het liefst verdere prikkels wilt vermijden. 

Stap 3:

Actie ondernemen

Nadat een prikkel wordt verwerkt, wordt deze doorgestuurd naar het hersendeel die de uitvoering regelt. Zo kun je reageren en actie ondernemen. Als er sprake is van overprikkeling heeft dat ook consequenties voor de uitvoering. Concentratieproblemen, kort lontje, geen overzicht, gevoel van chaos in je hoofd, hoofdpijn, overprikkeling, spanning of angst, geen keuzes kunnen maken kan dan een gevolg zijn. Elke prikkel erbij is teveel. Het is dus zeer belangrijk om een teveel aan prikkels te voorkomen zodat je de hoeveelheid prikkels kan verwerken en een rustig hoofd behoud. 

Liefs Marijke