De verschillen tussen Hsp, Hss , introvert en extravert

Hooggevoeligheid kent 2 vormen, de HSP en de HSS, anders vertaald de HoogSensitieve Personen en de HoogSensitieve Sensatiezoekers. Ik zal hieronder uitleggen wat het verschil is tussen beide. 

HoogSensitieve Personen: zoeken meestal naar rust. Ze zijn snel overprikkeld bij een teveel aan prikkels en activiteiten. En ze houden van alleen zijn, zo laden ze het beste op. De meeste hooggevoelige personen zijn introvert en houden niet van druktes en veel mensen om zich heen. Ze hebben behoefte aan een klein gezelschap van vrienden en het liefst één op één. Ze zijn empatisch, voelen diepgaander en voelen zich vaak niet begrepen. Ze lijken soms verlegen terwijl dit niet altijd het geval is, ze kijken gewoon liever de kat uit de boom en staan niet graag op de voorgrond. Ze houden van voorspelbaarheid, regelmaat en zoeken niet snel naar nieuwe en grote uitdagingen.   

HoogSensitieve Sensatiezoekers: hebben juist de behoefte aan uitdaging. Ze zoeken juist naar prikkels omdat ze zich anders snel vervelen en halen ook energie uit deze uitdagingen. Ze hebben vaak veel ideeën en willen ze het liefst ook allemaal tegelijk uitvoeren. Ook zij zijn empatisch en gevoeliger dan gemiddeld. Ze hebben vaak een groot sociaal leven en zijn het liefst onder de mensen. Ze hebben prikkels en activiteiten juist nodig. Maar daarin tegen hebben ze het ook veel behoefte aan rust. Bij een teveel aan prikkels kunnen ook zij overprikkeld raken. Het is alsof ze leven met hun ene voet op het gaspedaal en de ander op de rem. Balans vinden tussen hoeveelheid prikkels en rust nemen is een echte uitdaging bij HSS. 

En onder introvert wordt verstaan:

Een introvert persoon is vaak meer met zijn energie naar binnen gericht. Dit kan zijn op gedachten of gevoelens. Ze houden van zelfanalyse en denk vaak langer na over bepaalde ideeën en mogelijkheden. Introverte personen zijn meestal rustig, denken eerst na voordat ze actie ondernemen, zijn kritisch (met name naar zichzelf toe) en voelen zich het meest veilig bij bekende personen. Ze zijn liever alleen dan in een groep en krijgen energie van alleen zijn. Ze kunnen heel sociaal zijn en houden ook van feestjes, maar vaak binnen bepaalde voorwaarden zoals niet te druk, niet te luid en niet te lang. Introverte mensen zijn vaak gevoeliger en kwetsbaarder.

Wat wordt er onder extravert verstaan:

Een extravert persoon is met zijn energie vaak buiten zichzelf. Dit kan zijn op andere mensen, op activiteiten of werk gerelateerd. Ze hebben vaak veel energie en dat kun je ook aan ze zien. Ze zijn enthousiast, willen ideeën tot uitvoering brengen, praten graag en komen assertief over. Extraverte personen zoeken juist andere mensen op en vinden het fijn om mensen om zich heen te hebben. Daar halen ze energie en voldoening uit. 

 

Zoals je hierboven kunt zien komen HSP en introvert en HSS en extravert vrijwel overeen. Hierdoor wordt ook vaak gedacht dat HSP altijd introvert zijn en HSS altijd extravert. Dit is niet altijd het geval. Veel Hooggevoelige mensen kunnen ook extravert zijn. Ze houden dan wel van rust en niet teveel mensen om zich heen, maar als ze onder de mensen zijn kunnen ze wel aanwezig en assertief zijn. Ze kunnen in hun werk het voortouw nemen terwijl ze daarna zo overprikkeld zijn dat ze het liefst niemand om zich heen willen hebben. 

Een HSS kan ook zowel introvert als extravert zijn. Ze hebben meer uitdaging nodig maar soms zijn de risico's ook te groot voor ze.. Ze zijn graag onder de mensen en houden van praten en ideeën uitwisselen maar ze houden ook van zich terugtrekken en rust. 

Dus hoewel vaak gedacht wordt dat HSP introvert is en HSS extravert, is dit niet altijd het geval. Elke HSP en HSS is uniek en heeft zijn/haar eigen eigenschappen en manieren om met zijn/haar hooggevoeligheid om te gaan. Zelfs een HSP hoeft niet hetzelfde te zijn als een andere HSP. En de HSS niet als een andere HSS. 

Liefs Marijke