Hoe werkt de thalamus bij hooggevoeligheid?
Vanwege mijn dochter met thalamus (hersen)schade, heb ik veel informatie opgezocht en gelezen over de thalamus. Het blijkt dat de thalamus ook een belangrijke rol speelt in de hersenen van hooggevoelige mensen. Hieronder een kort stukje over de thalamus:
De thalamus is een belangrijke regelkamer in het centrum van de hersenen. Het is de plaats waar allerlei binnenkomende signalen terechtkomen en doorgestuurd worden naar de cortex. Er is tweerichtingsverkeer: de cortex stuurt na verwerking ook weer informatie naar de thalamus terug.
De thalamus is de plek waar alle informatie die de zintuigen verzamelen terechtkomt behalve die van ons geur. Geuren gaan direct naar het 'geurengebied' in de cortex. De taak van de thalamus is de informatie te interpreteren en te bepalen wat doorgaat naar de cortex en wat niet. Hij 'filtert' de binnengekomen signalen: wat belangrijk is wordt gesorteerd en doorgestuurd voor een gedetailleerde analyse naar de juiste gebieden in de cortex. Dat kan een sensorisch gebied zijn maar ook het geheugen.
Wanneer je je heel erg op een bepaalde activiteit moet concentreren kan de thalamus bepaalde 'storende' prikkels onderdrukken: bijvoorbeeld geluiden worden onderdrukt als je aan het lezen bent.
De thalamus is dus het schakelstation en de filter van ons hersenen. Alle prikkels komen hier binnen en worden vanuit hier doorgestuurd naar de juiste hersendelen voor de uitvoering.
Bij hooggevoelige mensen is het zo dat deze filter meer prikkels doorgeeft aan de hersendelen dan bij niet gevoelige mensen. Hierdoor is er dus ook meer tijd nodig om deze prikkels te verwerken.
Zoals bijvoorbeeld in een gesprek met iemand. De meeste mensen horen alleen wat de ander verteld, maar een hooggevoelig persoon ziet die leuke oorbellen die de ander draagt, ruikt de pasgewassen haren, voelt de emotie van de ander én volgt het gesprek. Daarbij worden al deze prikkels verwerkt en wordt er al bedacht dat jij die oorbellen ook wilt kopen en waar ze die vandaan zou hebben? Ben je bewust van het merk shampoo en leg je een link naar de buurvrouw die deze shampoo ook gebruikt én vraag je je af hoe je de ander kunt helpen bij de emoties die je voelt en of ze toch niet van jouw zelf zijn???!
Op het moment dat er teveel prikkels binnenkomen raakt de thalamus overbelast. Het is een opeenstapeling van prikkels die allemaal nog naar het juiste hersendeel moeten worden gestuurd. Dit is de welbekende OVERPRIKKELING. Je wordt emotioneler, krijgt concentratieproblemen, komt niet meer op woorden, krijgt moeite met kiezen, kan niet meer omgaan met geluiden en drukte om je heen en het lijkt alleen maar chaos in je hoofd!
Het is te vergelijken met het treinstation van Utrecht centraal. Als er veel treinen aankomen en geen treinen gaan rijden wordt één grote chaos op het station. Alle verbindingen liggen plat. Dan moet er eerst weer ruimte komen en overzicht om de treinen goed georganiseerd weer te kunnen laten rijden. En moeten er zeker geen nieuwe treinen bijkomen.
Zo ook in je hersenen. Bij een teveel aan prikkels, werken de verbindingen naar de hersendelen niet voldoende meer. Het lijkt dan wel kortsluiting. Eerst moet de thalamus de ruimte krijgen om de prikkels te verwerken zodat er weer meer overzicht komt.
Het is dus echt niet gek als je als hooggevoelig persoon meer rust nodig hebt. Het is juist meer een soort eerste levensbehoefte. Zo geef je je hersenen alle ruimte om goed te functioneren. Door geleidelijk aan de prikkels te verwerken kun je overprikkeling voorkomen!
Liefs Marijke