Hooggevoelig en kwetsbaar zijn
Oefff.....ik hoor je denken.....dat is een lastig onderwerp. Want kwetsbaarheid betekent dat we geraakt en gekwetst kunnen worden. En dat hebben we liever niet. Want dat kan betekenen dat we ons onzekerheden moeten laten zien. Of ons boosheid richting een persoon moeten uitspreken. Of nog erger....om je verdriet te laten zien!
Weg van kwetsbaarheid
Nee kwetsbaarheid heeft een gekke energie om zich heen hangen. Mensen lijken er ver van weg te willen blijven. En hooggevoelige mensen hebben deze neiging zelfs nog meer. Want we willen heel graag de lieve vrede bewaren dus passen ons liever aan. Moeilijke situaties komen soms zo heftig binnen dat het lastig is om de emoties de daarbij horen, aan te kijken. We lijken ook kwetsbaarder omdat we zoveel voelen en het moeilijk vinden om dit uit te spreken, omdat we bang zijn voor afwijzing en afkeuring.
Ons kwetsbaarheid kan een probleem worden als we onszelf té kwetsbaar gaan opstellen naar een ander, afhankelijk maken van een ander, of door continue bezig te zijn met wat een ander van ons vindt. Hiermee is je aandacht gericht op de ander en sta je niet goed in je kracht en kun je dus ook eerder geraakt of gekwetst worden.
Het werkt
En ook ik vindt het nog met regelmaat lastig om mijn kwetsbare kant te laten zien. Mijn beschermingsmechanisme werkt er soms ook hard aan om deze kwetsbare kant te verdoezelen, zodat ik niet gekwetst zou kunnen worden. Het is een overlevingsstrategie geworden van veel hooggevoelige personen. Want het werkt!! Ja dat klinkt dubbel he? Maar het kan werken om je kwetsbare kant weg te drukken en te doen alsof je enorm zelfverzekerd bent en mensen tegen je op te laten kijken. Het werkt, omdat mensen jouw leuk en lief vinden als je niet écht zegt dat je iets niet leuk vindt of niet wilt (doen), maar gewoon meedoet en je aanpast. Het werkt, want je wordt niet als zwak bestempeld als iets je raakt of verdrietig maakt en je dit deelt door je tranen te laten stromen.
Maar is het ideaal?! Daar zullen de meeste mensen waarschijnlijk dan toch NEE op antwoorden. Want daarmee ben je eigenlijk niet ECHT jezelf. Je bent een soort verbeterde versie van jezelf aan het spelen. Je stopt gevoelens weg die je uiteindelijk weer tegen gaat komen, omdat je niet eerlijk bent tegen jezelf. Natuurlijk wil je geen mensen kwetsen als je jouw mening gaat delen. En je wilt uiteraard leuk en lief gevonden worden. En je wilt zeker niet afgewezen worden of onzeker overkomen. Maar juist door kwetsbaar te zijn en je gevoelens te delen, komen de juiste mensen op je pad, kun je bij jezelf blijven en kan je energie goed doorstromen.
Hieronder een aantal redenen om je kwetsbaarheid wel te tonen:
- Het maakt je puur en eerlijk..
- Je gaat staan voor je eigen mening.
- Je staat meer in je kracht.
- Het geeft juist enorm goed weer hoe jij als persoon met uitdagingen omgaat.
- Het geeft een inkijkje in je gevoelens over bepaalde onderwerpen.
- Het maakt dat je goed kunt verbinden met jezelf en daardoor ook met anderen.
- Je komt dichterbij jezelf en kunt beter voelen wat je nodig hebt en hierop reageren.
- Het geeft een ander ook duidelijkheid in hoe die persoon jouw raakt of wat je nodig hebt van de ander.
- Je krijgt meer steun, medeleven en begrip.
En wie wil dat nu niet! Het is een onderwerp waar we liever niet over spreken met elkaar. We zijn zo geprogrammeerd dat we alleen de leuke en positieve dingen delen en deze soms zelfs nog even aandikken. Dit wordt ons al van jongs af aan geleerd, dus het is een grote uitdaging om je op latere leeftijd alsnog kwetsbaar op te gaan stellen. Dat gaat met kleine stapjes, durf, oefening en bewustzijn.
Liefs Marijke