Pleasen bij hooggevoeligheid 

Sta je altijd voor iedereen klaar, en is nee zeggen niet gemakkelijk voor je? Vergeet je met regelmaat jezelf en je behoeftes omdat je voor anderen aan het zorgen bent. Dan zou je wel eens een pleaser kunnen zijn.

Wat is een pleaser?

Iemand die veel bezig is met het anderen naar het zin maken. Dit kan al in de jeugd ontstaan zijn. Je hebt bijvoorbeeld op jonge leeftijd al veel verantwoordelijkheid op je moeten nemen of je hebt een negatief zelfbeeld ontwikkeld en hebt hierdoor de bevestiging van anderen nodig. De 'Pleaser' neemt in het leven van een hooggevoelig persoon ook een grote rol in. Zij streven van nature naar een vorm van harmonie. Om de harmonie te bewaren, zijn zij bereid alles te doen wat in hun macht ligt. Ook als dat voorbij gaat aan hun eigen belangen. Daarbij voelen ze anderen goed aan waardoor de aandacht vaak gericht is op de ander in plaats van op zichzelf. 

Het is dus één van de kenmerken die past bij het hooggevoelig zijn. Aangezien je zo goed kan aanvoelen wat een ander nodig heeft, ben je vaak gericht op de ander en vergeet je je eigen behoeftes.

Het is helemaal niet erg om voor een ander te zorgen, te willen helpen of om ergens ja op te zeggen. Als je het maar doet vanuit je hart en niet vanuit je hoofd. En het is zinvol om eerst af te wachten in een gesprek. Want niet altijd is het nodig om meteen je energie in de ander te stoppen. Het kan gebeuren dat je vanuit medelijden met iemand bezig bent, dat je wilt helpen of helemaal meegaat in de situatie waarin de ander zit. Maar niet iedereen zit te wachten op advies en medelijden, het kan ook vanuit medeleven. Dat je een luistert oor bent, dat je geen hulp aanbied tenzij gevraagd en dat je bij jezelf blijft terwijl je in gesprek bent met de ander, zonder dat je jezelf daarin verliest. 

Waarom pleasen we eigenlijk? 

  • Je bent op zoek naar goedkeuring
  • Je bent uit op waardering 
  • Je bent bang dat je wordt afgewezen 
  • Je zoekt bevestiging van anderen omdat je onzeker bent
  • Je wilt aardig gevonden worden
  • Je hebt weinig zelfvertrouwen en je compenseert dit door te pleasen
  • Je wilt het iedereen naar de zin maken om de goede vrede te bewaren
  • Het kan aangeleerd gedrag zijn
  • Je bent bang voor kritiek

De echte pleaser herkent zich in alle punten.

En uiteindelijk hebben we allemaal een pleaser in onszelf zitten en doen we allemaal wel eens iets voor een ander zonder dat we daar volledig achter staan. Alleen al op werkgebied. De meeste lopen wat harder voor hun baas, of nemen iets over van een collega die overloopt in haar taken. En als iedereen naar die vergadering gaat, is de kans groot dat jij ook (met tegenzin) gaat. Of thuis met kinderen die veel van je vragen, je moet nu eenmaal wel eens helpen of optreden terwijl je misschien hele andere dingen te doen hebt. Op zich hoeft het ook helemaal geen probleem te zijn, zolang het niet betekent dat jij een probleem van iemand overneemt of over je grenzen blijft gaan met uitval als gevolg. Daar heeft uiteindelijk niemand wat aan.

Maar als je echt goed gaat voelen wat je eigen behoeftes zijn, is de kans groot dat je vanuit liefde "nee" durft te zeggen. Dat je aangeeft wat wel of niet voor je werkt. Dat je meer zelfvertrouwen krijgt en niet meer op zoek hoeft naar goedkeuring van een ander. Dat je niet wordt afgewezen omdat je vanuit je eigen kracht je keuzes maakt. Je hoeft niet meer aardig gevonden te worden, maar mag gewoon zijn wie je bent. En kritiek kun je naast je neerleggen omdat je weet dat je het nu eenmaal nooit goed zal doen voor iedereen. En ik weet als geen ander dat dit allemaal als muziek in de oren klinkt, maar dat de valkuilen er altijd zullen zijn. Het is en blijft een leerproces waarin je veel uitdagingen tegen zult komen. 

Liefs Marijke