Tip voor onzekerheid en angstgevoelens bij hooggevoeligheid

Een groot deel van de hooggevoelige mensen ervaart door hun gevoeligheid meer angst en onzekerheid. Dit heeft te maken met het goed willen doen, de lat erg hoog leggen voor jezelf, teveel stress en overprikkeling ervaren. Maar ook het moeilijk nee kunnen zeggen, angst voor afwijzing en afkeuring, jezelf waardeloos vinden en angst om te falen kunnen meehelpen aan het vergroten van je angst en onzekerheid.

Maar wat kun je doen om hier beter mee om te gaan?

  • Ga na wat je angsten precies zijn. Wanneer ervaar je angst het meest? Is het iets of iemand specifiek? Op een bepaalde plek meer?
  • Schrijf je angsten op papier. Dit geeft een overzicht waardoor je er meer bewust van wordt. Zo kun je één van de angsten eruit halen om aan te pakken.
  • Daag jezelf uit. Heb een specifieke angst? Probeer je dan eens juist op deze angst uit te dagen. Heb je straatvrees. Probeer dit dan in kleine stapjes aan te gaan. Eerst bij de voordeur staan. Dan naar buiten. Dan een stukje verder en zo verder. Dit kan dagen, weken of zelfs maanden duren, maar blijf proberen, elke stap is er weer één.
  • Praat over je angsten en onzekerheden. Je zult zien dat je niet alleen bent. En anderen delen ook eerder hun gevoelens als jij jezelf hierin durft te laten zien. Tevens haalt het de druk van je angsten en onzekerheden af omdat het er mag zijn.
  • Lees er niet teveel over. Hoe meer je over angst gaat lezen hoe meer je in de ban raakt van de angst. Wat je aandacht geeft groeit, zo ook met het onderwerp angst. Hoe meer je er aan denkt en mee bezig bent, hoe langer je de angst vasthoudt.
  • Zoek uit waar je blij van wordt. Als je weet waar je blij van wordt en je focust je daarop, zijn je gedachten ook met iets positiefs bezig en leid je jezelf af van de angsten.
  • Laat het er zijn. Je mag bang en onzeker zijn. En de één heeft hier nu eenmaal meer last van dan de ander. Door het er te laten zijn en toch stappen te maken richting de dingen die je wilt, zul je er makkelijker mee om leren gaan.

Angst is en blijft een lastige emotie om aan te pakken. Het kan je helemaal overnemen en verlammen. Probeer de lat dan ook niet te hoog te leggen voor jezelf, maar pak de angst en je onzekerheid aan in kleine stapjes. Iedereen heeft angsten en onzekerheden. Je bent niet alleen. De grootte van je angsten en onzekerheden hangt af van verschillende dingen. Genen, uitdagingen op je pad, omgevingsfactoren, werk, het weten om te gaan met je hooggevoeligheid, je eigenschappen. Dit zorgt er ook voor dat jij een eigen manier moet gaan vinden om ze aan te pakken. Vergelijk jezelf niet met een ander. Zij hebben hun uitdagingen. Kijk naar wat voor jou nodig is en wat voor jou werkt. Heel veel succes.

Liefs Marijke