Energiek voelen

Energie is overal en hebben we nodig om te kunnen leven. Ook wij mensen bestaan uit energie. Het is noodzakelijk om ons energievoorraad op peil te houden en dingen te doen waar we energie van krijgen en de energie laat stromen.

Genoeg energie

Om de energievoorraad te vullen kunnen we bijvoorbeeld gaan bewegen of iets doen waar we energie van krijgen zoals een hobby of door creatief te zijn. Ook door goede voeding en een gezonde ademhaling krijgen we energie. En niet te vergeten slapen!! En mensen om je heen hebben waar je energie van krijgt. Zelfs werk kan energie geven als het bij je past en je er plezier in hebt. Met andere woorden, als we goed voor onszelf zorgen en dingen doen die bij ons passen, hebben we ook genoeg energie.

Weinig energie

Maar als we slechte voeding tot ons nemen of amper eten omdat we kilo's kwijt willen raken, helpt dat niet mee in ons energievoorraad. Ons lichaam gaat op een laag vlammetje branden omdat er nergens energie uit te halen valt. Ook als we in een depressie of burn out zitten, is ons energievoorraad helemaal opgebruikt. Vaak is de reden hiervan dat we niet goed voor onszelf zorgen en op een automatische piloot leven.

We gaan over ons grenzen door meer te doen dan we aankunnen. We nemen nog een bak koffie of een energiedrankje zodat we nog even langer door kunnen gaan. We nemen tussendoor geen eten of eten achter de computer want we hebben het zo druk. Of we nemen een snelle en makkelijke snack en nemen niet de tijd om een gezonde voedzame maaltijd te nemen. Overal zit haast achter en ons lichaam krijgt weinig de tijd om te herstellen. 

Niet gek dus dat we weinig energie hebben en (over)vermoeid raken. En tegenwoordig is het aanbod van "slechte" voeding, vele prikkels, vele verplichtingen en hierdoor slecht slapen een prima formule om onszelf uit te putten. En om bij te tanken in ons energie gaan we scrollen op social media. We kijken series tot laat in de nacht en we nemen een alcoholisch drankje om te ontspannen. Maar uiteindelijk kost het ons meer dan het opbrengt want het lichaam moet al die extra prikkels nog verwerken. Niks ontspanning en bijtanken dus. 

Het is dus zinvol om eens bij jezelf na te gaan of je dingen doet die je energie geven? Of wat je allemaal tot je neemt aan voeding? Of je genoeg slaap krijgt? Of je voldoende rust neemt om weer op te laden?

batterij

Vergelijk het maar met de batterij van je mobiel. In de ochtend is je lichaam door slaap opgeladen voor de dag. Soms voor de helft, soms helemaal, maar dat is de hoeveelheid energie die beschikbaar is voor die dag. Tijdens de dag loopt de batterij steeds meer leeg en is het dus belangrijk om deze regelmatig bij te vullen. Daar waar je een mobiel aansluit op het stroom om op te laden, hebben wij het ook nodig om door middel van goede voeding, beweging, voldoende rust en een gezonde levensstijl ons energie weer aan te vullen. 

Energie wil ook stromen door ons lichaam. Met elke blokkade die je lichaam ervaart kan de energie niet goed doorstromen en hoopt het zich op. De gevolgen hiervan kunnen zijn fysieke klachten, stress, blessures, ziektes, spanningen, pijn, slechte vertering, slechte weerstand en ga zo maar door. Dus gun je zelf een gezonde levensstijl zodat de energie kan blijven stromen en je lichaam en geest goed kunnen blijven functioneren. 

Liefs Marijke