Tips bij omgaan met angst

Angst accepteren is moeilijk omdat het een heftige emotie kan zijn, met name als de angst je dagelijks leven beheerst. Maar alleen met acceptatie kun je de angst er laten zijn, zonder dat deze je overneemt. De angst is vaak niet het probleem, maar de gedachten over de angst en de angst voor de angst versterkt het. Voel de angst als deze er is, laat deze er zijn. Het is een emotie, en emoties komen en gaan. Het is een momentopname, want het verdwijnt ook altijd weer. Als je jezelf verteld dat je bang mag zijn en dat het niet erg is om bang te zijn, verdwijnt vaak de piek en kan de angst doorstromen.

Als de gedachten over angst ervoor zorgt dat je bang wordt voor de angst, leef je in de toekomst. Je denkt na over alles wat er kan gebeuren of mis kan gaan. Dan is angst niet reëel en niet in het hier en nu. Wat er gaat gebeuren in de toekomst heb je uiteindelijk nooit invloed op. Zodra je dit beseft, hoef je niet meer bang te zijn voor straks en later en kun je meer in het hier en nu zijn, met wat er dan is. En is dat angst, dan voel je deze en laat je dit door je heen stromen. Net als de emotie blijdschap, dit kun je kortdurend voelen als iemand je een compliment geeft, maar verdwijnt daarna weer omdat je het toelaat en er laat zijn.

Hoe vaker je angst er kan laten zijn, zonder oordeel, hoe beter je kan leren omgaan met deze angst. Dan is angst gewoon een emotie, net als alle anderen. Het komt en gaat ook weer voorbij.

Maar wat kun je doen om hier beter mee om te gaan?

Ga na wat je angsten precies zijn. Wanneer ervaar je angst het meest? Is het iets of iemand specifiek? Op een bepaalde plek meer?

Schrijf je angsten op papier. Dit geeft een overzicht waardoor je er meer bewust van wordt. Zo kun je één van de angsten eruit halen om aan te pakken.

Daag jezelf uit. Heb een specifieke angst? Probeer je dan eens juist op deze angst uit te dagen. Heb je straatvrees. Probeer dit dan in kleine stapjes aan te gaan. Eerst bij de voordeur staan. Dan naar buiten. Dan een stukje verder en zo verder. Dit kan dagen, weken of zelfs maanden duren, maar blijf proberen, elke stap is er weer één.

Praat over je angsten en onzekerheden. Je zult zien dat je niet alleen bent. En anderen delen ook eerder hun gevoelens als jij jezelf hierin durft te laten zien. Tevens haalt het de druk van je angsten en onzekerheden af omdat het er mag zijn.

Lees er niet teveel over. Hoe meer je over angst gaat lezen hoe meer je in de ban raakt van de angst. Wat je aandacht geeft groeit, zo ook met het onderwerp angst. Hoe meer je er aan denkt en mee bezig bent, hoe langer je de angst vasthoudt.

Zoek uit waar je blij van wordt. Als je weet waar je blij van wordt en je focust je daarop, zijn je gedachten ook met iets positiefs bezig en leid je jezelf af van de angsten.

Laat het er zijn. Je mag bang en onzeker zijn. En de één heeft hier nu eenmaal meer last van dan de ander. Door het er te laten zijn en toch stappen te maken richting de dingen die je wilt, zal je er makkelijker mee om leren gaan.

Liefs Marijke