Tips voor natuurlijke middelen bij angst en stress

Er zijn veel natuurlijke middelen op de markt die je kunnen ondersteunen bij angstgevoelens en stress. Ze kunnen helpen het zenuwstelsel te kalmeren en daardoor de angst en stress te verminderen. Let wel op, dat je niet afhankelijk wordt van een middel, want dan ben je de emotie aan het onderdrukken of wegstoppen. Net als bij de reguliere medicatie. Het voordeel van natuurlijke middelen is dat er geen bijwerkingen aanwezig zijn en geen op en afbouw van de middelen. Dus als je voor een moeilijk en angstig moment staat en je wilt wat ondersteuning kun je de volgende middelen gebruiken. Ook als je het gevoel hebt dat anti-depressiva de enige oplossing nog voor je is, kun je kijken of deze middelen je kunnen helpen. 

 

Natuurlijke middelen:

5-HTP: Het is al decennia bekend dat 5-HTP helpt tegen depressies, onder meer depressie met daarbij onrust en/of snelle geïrriteerdheid. 5-HTP is bij een eerste depressie even effectief als de SSRI (serotonineheropnameremmer) fluoxetine. Bij liefdesverdriet helpt 5-HTP de eerste weken beter door te komen.

 

Ashwagandha: Ashwagandha heeft een brede werking, verbetert de conditie van lichaam en geest en draagt bij aan een gezond en lang leven. Het kruid gaat celveroudering tegen, is goed voor denken en geheugen en heeft onder meer stressverlagende, angstremmende, antidepressieve, neuroprotectieve (helpt tegen beschadiging van hersencellen), ontstekingsremmende, immunomodulerende (zorgt voor een beter werkend immuunsysteem), antioxidatieve (zorgt ervoor dat schadelijke deeltjes geen cellen kunnen aantasten), hormoonregulerende en spierversterkende effecten.

 

Kamille: Kamille is een rustgevend middel wat kan helpen om te ontspannen. Ook kan het nervositeit verminderen waardoor het rustiger maakt.

 

Passiebloem: Passiebloem werkt kalmerend op het centrale zenuwstelsel, dempt angst bij paniek en een beklemmend gevoel. Het herstelt en verbetert de slaapkwaliteit. Verbetert het doorslapen en helpt bij stress en rusteloosheid. Werkt krampwerend op het maag-darm stelsel. Versterkt de bloedsomloop, is bloedvat verwijdend, helpt hoge bloeddruk verlagen en hartkloppingen door nervositeit te verminderen. De werking is vooral gericht op ontspanning, zenuwsterkend, kalmerend, krampwerend en angstwerend.

 

LTO3: dit middel helpt bij Verbetering van de gemoedstoestand. Toename van ontspanning en rust zonder sufheid. Verbetering van de concentratie en alertheid. Vermindering van emotionele en fysieke vermoeidheid. Bevordering van de nachtrust. Vermindering van stress en angst. Verbetering van het leervermogen, denkvaardigheden en het geheugen. Vermindering van rusteloosheid.

 

Valriaan: Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. Het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid.

 

CBD-olie: CBD of eigenlijk de werkzame stof cannabidiol, brengt balans aan in het immuunsysteem. Dit kan een positieve werking hebben bij veel voorkomende aandoeningen, ziekten en vervelende klachten. Denk bijvoorbeeld aan CBD olie en slaapproblemen of cannabisolie en een angststoornis.

 

Liefs Marijke