voordelen van wandelen

Gepubliceerd op 24 juni 2023 om 06:00

Wandelen in een omgeving waar je kan ont-laden maar ook kan op-laden. Het enige wat je meeneemt is jezelf. Er zijn rustige geluiden die je zintuigen juist voeden. Er is veel groen om je heen wat ten goede komt aan rust en het openen van je hartchakra. Ook is het een perfecte manier om te aarden en je in het hier en nu te brengen. En om aanwezig te zijn in je lichaam, met elke stap die je zet. Daarbij beweeg je al je spieren, wat goed is voor je conditie, spierkracht, spijsvertering en bloeddruk. Als je dit allemaal leest, kan je eigenlijk geen reden meer verzinnen waarom je niet zou gaan wandelen.

Het werkt eigenlijk als een natuurlijk anti-depressiva. Na een wandeling voel je vaak dat je hoofd veel helderder is en dat goeie ideeën spontaan kunnen opkomen. Het geeft je energie, zelfs als je de wandeling begint met vermoeidheid.

Een paar feitjes:

  • Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen sterker, wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als ze hun gewrichten draaien, bijvoorbeeld bij het dansen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.
  • Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als mensen één uur per week actief zijn.
  • Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
  • Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
  • Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.
  • Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.
  • Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.
  • Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen.
  • Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.

Dit zijn behoorlijke voordelen van wandelen. Het kan er dus voor zorgen dat we steeds minder overgewicht krijgen, minder snel ziek worden en minder angstig en depressief worden. En dat zijn nu net de dingen die een "probleem" zijn in de huidige maatschappij. We zitten teveel, ontspannen te weinig en voeden ons vaak op de verkeerde manier. De natuur in, in plaats van zitten in een "duf" kantoor, doet zoveel meer. Dus laten we allemaal wat meer gaan wandelen! 

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.