Hoe kom je uit je negatieve gedachten?

Wie heeft ze niet, die zeurende nagatieve gedachten die niks goeds met je voor lijken te hebben. Ze vertellen je dat je het niet goed doet/kan, dat je niet leuk bent, niet van waarde, er niet goed uitziet of dat je faalt in hetgeen wat je doet...kortom, ze zijn totaal niet helpend!

En toch blijven die gedachten de hele dag aanwezig, bij bijna alles wat je doet. Voor je het weet ben je weer kritisch op jezelf en duik je dat verhaal in. Het is een gewoonte geworden om negatief te denken. En het werkt ook niet om te proberen positief te gaan denken want...wie houd je voor de gek?

En vaak nemen we hetgeen wat we denken ook nog aan als waarheid. Daar waar een ander zegt dat je juist van zoveel waarde bent, zal jij dat niet geloven als jouw stemmetje in je hoofd zegt dat het niet zo is.

Maar hoe krijg je dat stemmetje dan weg?...Helaas is dat niet haalbaar. Echt iedereen die je kent of ziet heeft dat stemmetje bij zich. Maar wat je wel kan doen is het stemmetje zachter laten worden. En met zachter bedoel ik zachter in volume maar ook zachter als in milder naar jezelf toe. 

En hoe doe je dat dan?

  • Ga eerst je gedachten eens na. Waar denk je eigenlijk allemaal over na? Schrijf dit eens op voor jezelf zodat je een inzicht krijgt in je gedachten.
  • Ga na of al deze gedachten écht waar zijn. Vinden anderen dat ook? Weet je het zeker of heb je iets nog nooit gedaan en is het alleen maar angst dat praat?
  • Als je doorhebt dat je luistert naar een negatieve gedachte, probeer dan eens na te gaan of je er een positieve wending aan kunt geven. Bijv "ik kan dit nooit" wordt dan "ik vind het superspannend omdat ik het nog nooit heb gedaan maar ga het evengoed doen".
  • Leidt jezelf af met iets leuks. Een muziekje, dansen, mediteren, beweging.
  • Probeer niet te vechten tegen je gedachten, daarmee maak je ze nog groter. "Ik wil dit niet denken" of "houd op met nadenken" geeft kracht aan het denken want je probeert de gedachten met gedachten te bestrijden.
  • Blijf liefdevol naar jezelf, ook als je in een negatieve gedachte bent meegegaan. Het gebeurd en dat is prima. 

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.