laag zelfbeeld

Wat mij opvalt als ik met mensen praat is dat we vaak zo ontevreden zijn over onszelf. Uiteraard betrap ik mijzelf daar ook nog steeds op. Maar waarom zijn we eigenlijk zo kritisch naar onszelf? En waarom lijken hooggevoelige mensen dat vaker te doen dan de minder of niet gevoelige mensen?

Eigenlijk is het niet eens zo vreemd, want als hooggevoelig persoon ben je vaak meer op de ander gericht waardoor je niet meer kijkt naar je eigen kracht maar die van een ander vergroot. We voelen intenser waardoor we ook een groter faalgevoel hebben en sneller het gevoel van afwijzing ervaren. We leggen de lat vaak hoger voor onszelf omdat we het beste resultaat willen leveren en willen ook niet onderdoen voor een ander. We schamen ons vaak voor ons kwetsbare en gevoelige kant waardoor we proberen onszelf te veranderen door aan te gaan passen of naar verwachtingen te gaan leven. Hierdoor maken we te weinig gebruik van ons eigen talenten en eigenschappen. 

We zijn zulke mooie mensen met zoveel potentie. We zijn gemaakt met zoveel prachtige eigenschappen die we kunnen in zetten als kracht. Ons gevoeligheid kan zoveel goeds brengen. En toch richten we ons op het onszelf niet mooi en lief vinden, het niet voldoen aan bepaalde maatschappelijke normen, onszelf te dom, te gevoelig, nutteloos vinden, te streng zijn voor onszelf, vergelijken met een ander, wat we nog allemaal MOETEN behalen en presteren, dat we niet leuk genoeg zijn, wat anderen van ons vinden en dat het waarschijnlijk niet veel goeds zal zijn.

We richten ons vaak op de "negatieve" aspecten van onszelf en vergeten te kijken naar al die positieve punten.

 • We zijn gevoelig maar daardoor kunnen we situaties goed aanvoelen en daarop reageren.
 • We zien details die een ander mist omdát we zo alert zijn.
 • We ervaren prikkels sterker maar daardoor kunnen we juist ook intenser genieten.
 • We hebben meer verwerkingstijd nodig maar kunnen daardoor extra goed alleen zijn zonder ons eenzaam te voelen.
 • We denken veel na maar dit helpt ons om in oplossingen te denken.
 • We handelen vanuit een enorme liefde en willen deze het liefst verspreiden.
 • We zijn gericht op de ander maar dat maakt ons enorm empatisch.
 • We  gaan graag de diepte in met gesprekken, maar komen hierdoor wel tot de kern van iets. 
 • We voelen pijn en spanning sneller maar kunnen hierdoor ook eerder voelen wat ons lichaam wil vertellen en daarop reageren
 • We leggen de lat hoog voor onszelf maar hierdoor werken we wel richting een doel
 • We zijn perfectionistisch maar hierdoor leveren we ook extra goed werk af.

Allemaal supermooie kwaliteiten van het hooggevoelig zijn. Als we leren ons meer op deze punten te richten, zou het ook zomaar kunnen zijn dat we een beter zelfbeeld krijgen. Dat we ons hooggevoeligheid gaan omarmen en juist meer gaan gebruiken in plaats van wegstoppen. Als we meer ons eigen ruimte in gaan nemen, zal je zien hoeveel moois je te brengen hebt!

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.