intuitie

Iedereen heeft wel eens van intuïtie gehoord, maar wat houdt intuïtie nu precies in? En wat hebben hooggevoeligheid en intuïtie gemeen?

Intuïtie betekent de eigenschap dat je iets aanvoelt zonder erover na te denken. Andere woorden voor intuïtie zijn ingeving, onderbuikgevoel of instinct. Letterlijk vanuit het Latijn betekent intuïtie “innerlijk zien”.

Intuïtie is altijd aanwezig, alleen niet iedereen luistert ernaar. Veel mensen zijn zo gewend geraakt aan het rationeel denken dat er weinig ruimte overblijft voor ons intuïtie. Je intuïtie kun je ervaren als het bekende “onderbuik gevoel”. Je hoort iets en weet gewoon dat het klopt. Of je zegt zomaar iets terwijl je er niet eens over nadacht. Ook kun je aan iemand zien dat hij of zij de waarheid niet spreekt. Allemaal vormen van intuïtief voelen.

Je kunt je intuïtie versterken door beter naar dit onderbuik gevoel te gaan luisteren en hierop te reageren. Voel je dat een relatie niet bij je past, reageer dan op dit gevoel. Ook kun je bijvoorbeeld intuïtief voelen of een opleiding bij je past, of dat een baan goed bij je past. Op alle gebieden in je leven kun je intuïtie gebruiken voor richting.

Verschil intuïtie en gedachten:

Intuitie komt vanuit je hart en verteld je uit liefde wat goed voor jou is. Het pusht je niet en er komt geen angst bij kijken. Het wil je alleen richting geven en geeft aan wat goed of niet goed is voor jou.

Een gedachte komt vanuit je hoofd. Het kan dwingend zijn en is vaak gebaseerd op angst. Het kan door “willen”en “moeten”richting geven die eigenlijk niet goed voor je is.

Als je ergens achter aan gaat met de gedachten dat je dat moet doen of dat het je iets gaat brengen, maar het gaat met tegenzin en vele klachten gepaard, kun je ervan uitgaan dat het (nog) niet voor je bestemd is. Intuïtie gaat vaak zonder moeite, je weet gewoon dat het de juiste richting is zonder dat je hoeft te trekken en te duwen. Het gaat vaak zonder moeite en dingen lijken op je pad te komen zonder dat je er echt achteraan rent.

Hooggevoelige mensen hebben een sterkere intuïtie. Dat houdt in dat hun intuïtie scherper is ontwikkeld dan bij anderen. Ze weten soms dingen of ze voelen deze aan, waarbij anderen deze lijken te ontgaan. Je intuïtie, of het zesde zintuig, is een kwaliteit en mooie gave. Het kan je mooie richtingen op brengen in je leven. Het plotseling “weten” en het “aanvoelen”van situaties of personen wijst op een sterke intuïtie.

Vaak zeg je achteraf, had ik maar geluisterd naar dat gevoel. Het is heel makkelijk om met je hoofd in te gaan vullen wat beter voor je is of een betere uitkomst zal hebben. Maar als je op gevoel je keuzes gaat maken, zal je merken dat je minder vaak zult twijfelen en gewoon doet in plaats van overdenkt.

Voorbeeld

Een voorbeeld, je bent bezig met iets waar je helemaal in op gaat. Je zit er zo in dat je niet wilt stoppen, ook al voel je dat het tijd is om te rusten. Je moet doorgaan want het moet af. Het gaat tegen wil en dank maar je bent er bijna, nog even doorzetten. Ondertussen raak je vermoeid en gaan je spieren protesteren, maar je moet van jezelf doorgaan.  Als je hier had geluisterd naar je intuïtie, had je rust genomen en op gaan laden, waarna je met volle aandacht en energie weer kon doorgaan.

Toegegeven, het is ook best lastig is om ons gevoel te volgen in de tijd waarin we leven. Er wordt vaak van ons gevraagd ons hoofd te gebruiken en te leven naar regels en richtlijnen. Er wordt niet altijd ruimte gegeven voor ons intuïtie, ook al voel je wat beter zou zijn in een bepaalde situatie. Het is wel belangrijk dat je dit gevoel herkent en erkent. Je kunt het voelen en daarna je hoofd gebruiken voor wat het beste zou zijn om te doen in het moment.

Als je bijvoorbeeld iemand spreekt die verteld hoe goed het met hem/ haar gaat en dat ze het druk hebben maar alles voor elkaar hebben, kun jij voelen dat deze persoon eigenlijk oververmoeid is en zich beter voordoet dan hij/zij zich voelt. Dan kun je gewoon luisteren en het daarbij laten. Je hoeft er verder niks mee, dat is aan de ander. Maar je gevoel zegt je wel wat er onder speelt.

Ook kun je bijvoorbeeld intuïtief voelen dat een baan niet bij je past, maar met je hoofd bedenken dat je eerst gaat solliciteren voor een andere functie voordat je stopt.

Intuïtie kan je dus verder op je pad brengen en jouw dingen laten doen die goed voor je zijn, mits je hier dus naar luistert. En dat is ons grootste uitdaging. Durven we te luisteren naar ons innerlijke stem die ons de richting wijst, of laten we ons afleiden door wat ons hoofd er allemaal van vindt?!

Hoe kun je intuïtie trainen:

  • Houdt een intuïtie dagboek bij waarin je al je onderbuik gevoelens opschrijft en er achter of ze juist bleken.
  • Ga na wat je gevoel zegt als je iemand spreekt of iets leest, klopt het met wat er staat of wat iemand zegt?
  • Neem de rust om te kunnen luisteren naar je innerlijke stem. Je kunt hier beter naar luisteren als je uitgerust en ontspannen bent.
  • Volg eens een ingeving die je hebt en kijk waar het je brengt.
  • Daag jezelf uit. Ga intuïtief schrijven, tekenen of schilderen en kijk wat eruit komt, wat verteld je intuïtie je?
  • Voel het niet als falen als je gevoel het niet juist had. Je bent aan het oefenen en je hoofd is een sterke tegenstander. En soms wijst je gevoel je een richting die niet logisch voelt maar het uiteindelijk wel blijkt te zijn.

Liefs Marijke

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.