Hooggevoelige ik

Gepubliceerd op 27 april 2022 om 17:53

Al zo lang ik weet ben ik gevoeliger dan anderen. Tot een paar jaar geleden had dit nog geen naam. Maar ik blijk dus altijd al hooggevoelig te zijn en kan mij in alle kenmerken herkennen. En ik moet eerlijk toegeven dat ik het soms nog best een uitdaging vindt om deze gevoeligheid te accepteren en ermee om te gaan. Want buiten dat het mij ontzettend veel brengt, kan het soms ook echt nog wel als last voelen.

Door deze gevoeligheid voel ik veel aan wat mij in vele situaties al geholpen heeft. Ook oplossingsgericht, creatief zijn en oog voor details komen handig van pas. Ik heb een rijke belevingswereld en kan heel goed alleen zijn en genieten van kleine dingen. 

Maar de hoeveelheid prikkels die ik binnenkrijg en moet verwerken zijn soms overweldigend. De gedachten spinsels waar ik soms ik vast kan zitten zijn onhandig. Het aanvoelen en willen helpen van anderen zit mijn soms wel in de weg. Het mee willen doen met anderen terwijl mijn grens al bereikt is en mijn negatieve zelfbeeld en zelfvertrouwen zijn dingen waar ik nog steeds aan werk.

Dus hooggevoelig zijn is echt een verrijking, zolang ik mijn leven hier op aanpas en ik mijzelf niet probeer aan te passen aan het leven. Wat dat gaat momenteel sneller dan ik bij kan houden, prikkels overal, verwachtingen en verplichtingen lijken steeds meer toe te nemen...pffff...even stilstaan....ademen...ik neem een stapje terug. 

En nee, niet iedereen begrijpt mijn hooggevoeligheid. En mijzelf alsmaar uitleggen doe ik niet meer. Het is aan de ander om te accepteren dat ik ben zoals ik ben, met deze gevoeligheid en mijn eigen manier van leven. Dat waarschijnlijk vaak afwijkt van de standaard norm. Voor mij geen drukke feestjes, langdurende afspraken, volgeplande agenda en ja soms een tikkeltje neurotisch.

Liefs Marijke


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.