Bewust zijn

Om goed aanwezig te zijn en te kunnen voelen wat je nodig hebt, is het belangrijk om meer bewustzijn te krijgen. Het woord bewustzijn geeft eigenlijk al weer wat het inhoudt. Bewust ZIJN. Zijn met wat er is in het hier en nu.

Wat we het overgrote deel van de dag doen is onbewust. We gaan vaak op de automatische piloot en laten niet vaak ons gevoel toe bij wat we aan het doen zijn. We stoppen emoties weg, we gaan over ons grenzen, we voelen niet dat we moe zijn omdat we moeten presteren en in een onbewust patroon vastzitten.

Pas als we even stilstaan en voelen wat ons lichaam aangeeft, kunnen we hierop reageren. Je raakt bewust van wat er speelt. Zo kun je opeens voelen dat je eigenlijk heel moe bent en rust nodig hebt. Of je voelt dat je niet wilt ingaan op het verzoek van een ander en kan je grens goed aangeven. Door bewust te worden van wat we voelen, kan je hoofd beter gaan samenwerken met je hart. Je hoofd kan van alles willen maar je hart geeft aan wat je nodig hebt. Zo kan je op een andere manier reageren op wat je eigenlijk nog allemaal moest of wilde doen.

Niet voor niks worden mensen in de westerse wereld “wandelende hoofden” genoemd. We leven vanuit ons hoofd en vergeten bewust te zijn en te voelen. Of we voelen wel maar moeten nog zoveel dus eigenlijk komt het gevoel niet echt gelegen. Zo denderen we volledig onbewust door richting een overspanning of burn out. Als dat dan een gevolg is van het niet goed voelen, neemt je lichaam het over waardoor je wel MOET voelen en je heel bewust wordt van je lichaam en wat je wel en niet kunt.

Maar bewust worden gaat niet van de één op andere dag. Daar gaat tijd overheen. Het vergt inzicht in je patronen en overtuigingen en in je dagelijkse doen en laten. En inzicht krijg je door vaker stil te staan bij jezelf. Hoe reageer je? Wat voel je? Wat is je verlangen? Waar liggen je grenzen?

Leerschool

Je dagelijks leven is je grootste leerschool. Daar krijg je al je lessen voorgeschoteld door situaties en mensen om je heen. Daar leer je je grenzen aangeven naar anderen, daar kan je gekwetst worden en leer je hoe je met emoties om kan gaan, daar kan je dingen uitproberen, maak je fouten en maak je groei door. Andere mensen kunnen je helpen om meer bewust te worden. Door je een spiegel voor te houden of door je emoties te laten voelen. Ook maken ze gebruik van jouw kennis en kunde waardoor je uitgedaagd wordt en verder ontwikkeld.

We zijn gemaakt met een stel hersenen die ons goed van pas komt in het dagelijks leven. We kunnen nadenken, beredeneren en analyseren en ideeën bedenken. We hebben het denken nodig om tot actie te komen. Maar het gevaar bij “aan jezelf werken” zit hem ook in het over-analyseren. Daar waar je teveel na gaat denken over hoe je zou willen zijn en wat je zou willen veranderen aan jezelf. Soms kan dat een nieuw patroon worden die je in stand houdt door je wil om te veranderen.

Vallen en opstaan

Maar verandering komt met inzicht en bewustzijn. Het is niet iets wat je perse moet “doen”. Het gebeurd als je meer bewustzijn krijgt in de dingen die je onbewust doet en daarop reageert door het anders te doen als het weer een keer voorkomt. Hoe vaker je stilstaat bij een patroon hoe gemakkelijker het wordt om deze te doorbreken. Je hoeft er niet meer over na te denken maar het komt op, op het moment dat je de intentie hebt gezet om hier meer bewust van te worden.

En hierbij is het belangrijk dat je jezelf niet afkeurt als je af en toe terugvalt naar een oud patroon of als het niet lukt. Het is heel normaal dat je valt en weer opstaat. Er is geen verlichting aan het eind van je proces. Je proces is het leven. Je blijft je hele leven leren en groeien, daar komt pas een eind aan als je weer sterft. En we zijn allemaal met dit proces bezig. Er is niemand die al helemaal “af ”is en niks meer hoeft te leren.

Het is waar dat de één meer uitdagingen op zijn pad krijgt dan een ander. Dit kan te maken hebben met de lessen die je hier op aarde wilt leren. Hoe meer je nog te leren hebt als ziel, hoe meer uitdagingen er op je pad komen. Als je een “oude ziel” bent, heb je vaak al meerdere levens geleefd en meer lessen geleerd in die tijd. Hierdoor kunnen de uitdagingen minder intens worden.

Liefs Marijke