Emoties

Emoties, wie heeft ze niet. Ze zijn er altijd maar ze zijn niet altijd welkom. We delen nog steeds vaak de emoties in 2 delen. Het ene deel is positief en het andere deel negatief. Wat de meeste onder positieve emoties verstaan is blijdschap, liefde en geluk. En onder negatief wordt verstaan boosheid, verdriet, angst, schuld en schaamte. Deze emoties willen we liever niet ervaren want deze geven een rotgevoel. 

Wat zijn de functies van de emoties eigenlijk?

Ze maken ons attent op onze behoeften en vormen een essentieel onderdeel in ons contact maken met anderen. Emoties zijn bovendien de belangrijkste drijfveer voor ons gedrag en brengen mensen in beweging.

Maar wat als je een emotie nu onderdrukt? We zijn hier allemaal wel mee bekend. Je bent eigenlijk boos op een opmerking van iemand maar durft hier niet je gevoel te delen. Of je bent bang of onzeker over iets maar laat het niet merken. Het onderdrukken van emoties kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid en het kan je beperken in je sociale relaties. Daarnaast kan het leiden tot geïrriteerdheid, vervreemding of een somber/ depressief gevoel. Het beperkt dan je kwaliteit van leven.

En wat is het verschil tussen een gevoel en een emotie eigenlijk?

Een gevoel komt meestal van binnenuit en een emoties vanuit je gedachten. Bijvoorbeeld: Je krijgt een baby en voelt meteen een onvoorwaardelijke liefde voor je kindje. Hoewel je onvoorwaardelijk van je kind houdt kun je evengoed verdriet voelen als er iets is met je kindje, of boos worden als je kind iets stouts doet, en dat zijn dan weer emoties.

Het delen van je gevoelens en emoties is belangrijk aangezien je deze zo kan loslaten en ze door je heen kunnen stromen. Maar het delen van deze emoties en gevoelens blijkt nog niet zo makkelijk. Veel mensen vinden het moeilijk om ze onder woorden te brengen, of om iemand teleur te stellen als ze dat wel doen. Vaak zijn ze bang om afgewezen of veroordeeld te worden. Daardoor laten mensen vaak een heel andere emoties zien dan ze daadwerkelijk voelen. 

Vooral het delen van de "negatieve"gevoelens is lastig. Terwijl het delen van vreugde en trots iedereen vaak heel gemakkelijk af gaat. En uiteindelijk is dat ook wat mensen willen horen. Dat het goed met je gaat en dat je een leuk leven hebt, vooral allemaal erg positief. Want als je zegt dat het niet goed gaat met je, dan weten mensen vaak niet meer hoe te reageren of gaan in de hulpverleners modus. 

Kijk naar social media. Mensen laten op social media alleen al het leuke van hun leven zien, ze laten de buitenwereld denken dat alles goed gaat maar laten vaak niet zien hoe ze zich echt voelen. Want bijna niemand deelt de minder leuke kant van het leven, dat wordt toch vaak minder "geliked".

Het lijkt ook steeds moeilijker om gevoelens en emoties te delen. De oordelen naar elkaar toe zijn groot, we lijken het allemaal vaak beter te weten voor een ander dan voor onszelf. Daarbij leven we zo gehaast dat we amper tijd hebben om stilstaan bij ons eigen gevoelens en emoties, dus laat staan dat we ze dan met een ander kunnen delen. 

Zoveel mensen die in de knoop zitten met hun gevoelens en emoties. Er worden steeds meer anti depressiva voorgeschreven omdat mensen geen andere uitweg meer zien. Psychologen hebben het drukker dan ooit. Cursussen "hoe om te gaan met emoties of stress" poppen overal op. Blijkbaar is het dus een hele uitdaging om je emoties te herkennen en dan niet te ontkennen. 

We weten allemaal wel wat we moeten doen. We weten dat we ze mogen voelen, er mogen laten zijn. Ze mogen delen. Niet wegstoppen enz. Maar de uitvoering blijkt moeilijker dan gedacht. En dat gevoel delen we allemaal met elkaar! 

Liefs Marijke