Corona en vrijheid

Dit onderwerp houdt mij meer dan ooit bezig nu Covid19 de orde van de dag is. Want nu des te meer besef ik mij wat vrijheid inhoudt. Het "opgesloten" in huis zitten met z'n allen, de verplichte mondkapjes, de vaccinaties die je vrijwillig mag nemen maar toch genoemd wordt als noodzaak om de mensheid te redden. Hoe vrij zijn we eigenlijk?

Bewegingsvrijheid is niet meer hetzelfde, want alles gaat op 1,5 meter en liefst zo min mogelijk onder de mensen. Winkels zijn dicht, openbare gelegenheden ook dus waar kan je heen? Maar gelukkig kán bewegen nog wel. Wandelen, buiten sporten, fietsen, het is misschien niet wat we gewend zijn maar we zijn dus gewoon vrij om te kunnen bewegen.

Vrijheid van meningsuiting is ook een hot item op dit moment, want een ieder die tegen een vaccinatie is of commentaar heeft op de mondkapjes, vragen heeft over de regelgeving, alternatieve ideeën wilt delen krijgen daar toch best vaak commentaar op of worden zelfs van social media verwijderd, of gaan zelf na bedreigingen. Gelukkig zijn er nog wel mensen die vragen durven stellen, niet alles klakkeloos aannemen en zelf blijven voelen en nadenken. 

En ook keuzevrijheid is onderwerp van gesprek momenteel, en heel begrijpelijk naar mijn idee. Want hoeveel keuze heb je op dit moment nog? Mag je bijvoorbeeld de keuze maken om het vaccin niet te nemen? Of helpt je dan volgens de overheid niet mee aan "vrijheid van de mensen"? Dus met andere woorden, je moet het wel nemen want anders help je de mensheid om zeep?! En als je dan geen vaccinatie hebt gehad, omdat je daar dus voor kiest met je keuzevrijheid, mag je dan straks nog wel reizen en naar openbare gelegenheden? Veel vragen die voorbij komen momenteel. Toch is er zeker een keuze. Alleen kan er iets tegenover staan áls je een bepaalde keuze maakt. 

En vrijheid is uiteindelijk ook iets dat je van binnen moet voelen, toch? Ik kan mij voorstellen dat alle regels ervoor kunnen zorgen dan veel mensen in een angst schieten en zich zorgen maken over hun bedrijf, naasten, kinderen enz. Al deze zorgen halen je uit het veilige gevoel en geven stress. De lockdown lijkt ook van binnen aan de gang. We worden allemaal een beetje opgesloten in onszelf door al deze regels en de onzekerheden. Dus het gevoel van "vrijheid" wordt hiermee ook onder de loep gelegd. We voelen ons niet meer vrij door alle beperkingen, meningen, regels, angst, ruimtegebrek en ga zo maar door. Maar onzekerheden zijn er altijd! Niks is echt voorspelbaar, de manier waarop je ermee omgaat kan alleen het verschil maken. En dat is juist zo'n uitdaging in deze tijd. Maar weet dat liefde er altijd is en dat angst je klein houdt. Ook met betrekking tot dit virus en alle regels die er gesteld zijn. En ja ik begrijp de angst zeker. Er gebeurd nogal wat en onzekerheid máákt bang! Maar ik hoop dat iedereen kiest vanuit zijn eigen keuzevrijheid, blijft bewegen om gezond te blijven en zijn/haar immuunsysteem optimaal te houden, en doet wat voor hem/haar goed voelt maar wel met respect voor een ander!

Liefs Marijke