De zeven chakra's

In ons lichaam bevinden zich energiepunten. In totaal zijn er 7 bekende energiepunten die ook wel chakra's worden genoemd. 

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’.

Een Chakra kun je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen,

of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’.

Elk chakra komt overeen met een deel van het lichaam en heeft een eigen kleur. Die kleuren corresponderen met bepaalde eigenschappen van dat chakra. Er wordt gezegd dat als het chakra niet goed in balans is, het invloed heeft op de eigenschappen die hierbij horen. Dan kan dit invloed hebben op je gezondheid en op het samenwerken met de andere chakra's. 

Ik zal hieronder uitleggen welke chakra's er zijn en waar ze voor staan:

Het eerste chakra:

Het eerste Chakra wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara. De kleur die bij dit chakra hoort is rood en het chakra zit rond het bekkenbodem. Het eerste chakra zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je voelt je gegrond en zelfverzekerd en je voelt je in balans. Het heeft ook te maken met veiligheid en je veilig voelen. Je hebt vertrouwen in jezelf en ook in anderen. Je voelt je prettig in je lichaam en zorgt voor een goede gezondheid.

Als dit chakra uit balans is, kun je je angstig, onveilig en rusteloos voelen. Je hebt geen vertrouwen in jezelf en in je lichaam. Je hebt de neiging om minder gezond te leven en hebt problemen met discipline. Grenzen aangeven is lastig en je bent op zoek naar zekerheid op verschillende gebieden. 

Het tweede chakra:

Het tweede Chakra wordt ook wel het Sacraal Chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana genoemd. De kleur die bij dit chakra hoort is oranje. Het tweede chakra staat voor het uiten van emoties, je seksualiteit en sensualiteit. Het heeft invloed op je relaties en zorgt ervoor dat je in beweging komt. Daarbij heeft dit chakra te maken met je creativiteit. Je voelt je verbonden met je innerlijke kracht en hebt een sterke intuïtief. 

Als dit chakra uit balans is heb je problemen op het gebied van voelen en genieten. Je ervaart emotionele problemen en ook kun je meer schuldgevoelens ervaren. Je hebt de neiging om jezelf af te sluiten van je emoties of deze weg te stoppen. Je voelt je vaak ongelukkig en ervaart minder plezier. Fysiek kan dit zich uiten door problemen met de onderrug of onderbuik. Ook de organen die in dat gebied liggen kunnen klachten geven. Denk maar aan de prostaat, blaas, darmen en nieren. Bij vrouwen kan dit problemen geven bij de eierstokken, de baarmoeder of menstruatie klachten. Op het gebied van seksualiteit komen veel extremen voor zoals een overmatige behoefte aan seks, of juist het totale gebrek hieraan.

Het derde chakra:

Het derde Chakra wordt ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra (Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet heeft het de naam Manipura. De kleur passend bij dit chakra is geel en de locatie is net boven de navel. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt, ook wel wilskracht genoemd. Ook zelfvertrouwen en eigenwaarde zitten in dit chakra. Op het moment dat het derde chakra in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. Dit chakra vangt op wat er "mis" is in de andere chakra's, als er één van de andere chakra's verstoord is, komt dat uit in je zonnevlecht chakra. 

Als dit chakra uit balans is, kun je dit fysiek duidelijk merken door alles wat met de spijsvertering te maken heeft. Denk maar aan de lever, de maag, gal, constipatie of juist diarree. Jouw innerlijke vuur ‘brandt’ niet hard genoeg om jouw lichaam te ondersteunen bij deze processen. Als dit chakra uit balans is, ben je bang voor veranderingen en blijf je liever in de ‘comfort zone’. Dit geeft een gevoel van veiligheid. Ook mentaal kun je klachten ervaren. Als je constant tegen jezelf blijft zeggen dat je ‘het toch niet kunt’, wordt de stap om het echt te doen, steeds groter. Je kunt je onzeker voelen, bent makkelijk te manipuleren en je hebt weinig discipline. Ook kun je je erg druk maken om wat andere mensen van jou denken. Je bent bang dat ze jouw niet goed genoeg vinden.

Het vierde chakra:

Het vierde Chakra, ook wel het hart Chakra genoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra. De kleur van dit chakra is groen. 

Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. Ook empathie en hoe je omgaat met jezelf en de medemens staat hier centraal. Gekwetst voelen valt ook onder dit chakra. 

Je kunt fysieke klachten ervaren als dit chakra uit balans is. Je kunt pijn in de borstkas ervaren, hart of longproblemen krijgen, maar ook allergieën of hyperventilatie. Je kunt je eenzaam voelen en jezelf gaan afsluiten voor de buitenwereld. Je hebt moeite om jezelf open te stellen en hebt een muurtje om je hart heen gebouwd zodat mensen je niet kunnen raken en kwetsen. Vaak voel je je emotieloos en vlak als dit chakra is afgesloten. 

Ook kan het zijn dat je het heel moeilijk vindt om mensen of situaties los te laten, ook al weet je dat ze niet goed voor je zijn. Jaloezie valt ook onder dit chakra. Daarbij kun je het moeilijk vinden om van jezelf of van anderen te houden. In relaties kun bang worden van mensen die te dichtbij willen komen of heb je problemen met het aangeven van je grenzen. 

Het vijfde chakra:

Het vijfde Chakra, ook wel het Keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Dit vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra. De kleur die bij dit chakra past is blauw. In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd.

Dit chakra staat voor jezelf uitspreken, jouw eigen waarheid durven te vertellen, zeggen wat je voelt, communicatie met jezelf en anderen en gehoor geven aan jezelf. Maar ook creativiteit past bij dit chakra. Dit chakra wordt ook gezien als het chakra dat tussen de bovenste en onderste chakra's staat. Ze helpt de andere chakra's te verbinden, te uiten en te reinigen. 

Het zesde chakra:

Het zesde Chakra wordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. De meeste mensen noemen dit chakra ook wel het derde oog, omdat het zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt. In het Sanskriet wordt het chakra Ajna genoemd. De kleur die bij dit chakra hoort is indigo (wat een soort paars/blauw is).

Dit chakra wordt ook wel het 6e zintuig genoemd aangezien hier het helderzien vandaan komt. Met dit chakra sta je in verbinding met je intuitie en kun je soms al zien en weten wat er staat te gebeuren. Het helpt je om bepaalde situaties duidelijk te maken. Het is tevens het chakra van inzicht, verbeelding en innerlijke wijsheid.

Wanneer dit chakra nog niet volledig geopend is, kun je vaak veel ideeën hebben, maar het uitvoeren daarvan lukt niet of je stelt het uit. Dit kan te maken hebben met een opvatting over jezelf. Dat je denkt dat je niet goed genoeg bent, om al die plannen of ideeën uit te voeren. Je kunt alles gaan “over-analyseren”, en bekijkt alles meer vanuit je ratio dan je intuïtie. Situaties lijken dus meer vertroebeld, je ziet het niet meer helder. Je vindt het lastig om te focussen. Het grotere plaatje lijkt soms heel onduidelijk of ver weg. Je hebt niet meer voor ogen wat de realiteit is en wat niet. Je ‘problemen’ kunnen veel groter worden dan dat ze eigenlijk zijn en je kan er niet meer doorheen kijken. Soms kan het zelfs zo zijn dat je al het ‘spirituele’ waar je normaal mee bezig bent, van je af aan het duwen bent.

Het zevende chakra:

Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit is het chakra dat ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. De kleur van dit chakra is violet. In het Sanskriet wordt dit energiepunt ook wel Sahasrara genoemd. 

Het zevende Chakra zorgt voor eenheid. Het kruinchakra is ook het centrum van vertrouwen, toewijding, inspiratie en positiviteit. Vanuit dit chakra leggen we een diepe verbinding met onszelf en met een grotere universele energie. 

Wanneer het kruinchakra uit balans is, kan je je niet verbinden met de kosmische energie. Hierdoor kun je je lusteloos voelen, en een gebrek aan energie en vertrouwen hebben in het grotere geheel. Ook kunnen we alles wat met spiritualiteit te maken heeft blokkeren en negeren. Dit kan zich uiten in psychische klachten. Je kunt last hebben van angsten, psychose, depressie en je kunt klachten krijgen aan het centrale zenuwstelsel of de hersenen.

 

Liefs Marijke