Intuïtie

Iedereen heeft wel eens van intuïtie gehoord, maar wat houdt intuïtie nu precies in?

Intuïtie betekent de eigenschap dat je iets aanvoelt zonder erover na te denken. Andere woorden voor intuïtie zijn ingeving, onderbuikgevoel of instinct. Letterlijk vanuit het Latijn betekent intuïtie “innerlijk zien”.

Luisteren naar ons intuïtie

Intuïtie is altijd aanwezig, alleen niet iedereen luistert ernaar. Veel mensen zijn zo gewend geraakt aan het rationeel denken dat er weinig ruimte overblijft voor ons gevoel. Intuïtie kun je ervaren door het bekende “onderbuik gevoel”. Je hoort iets en weet gewoon dat het klopt. Of je zegt zomaar iets terwijl je er niet eens over nadacht. Ook kun je aan iemand zien dat hij of zij de waarheid niet spreekt. Allemaal vormen van intuïtief voelen.

Je kunt je intuïtie versterken door beter naar dit onderbuik gevoel te gaan luisteren en hierop te reageren. Zo kom je tot de ontdekking of je onderbuik gevoel gelijk had. Hoe vaker blijkt dat je gelijk hebt, hoe makkelijker het wordt om naar je intuïtie te gaan luisteren.

Ook kun je bijvoorbeeld intuïtief voelen of een opleiding bij je past, of dat een relatie goed voor je is. Op alle gebieden in je leven kun je intuïtie gebruiken voor richting.

Ego of intuïtief?

Vaak zeg je ook achteraf, had ik maar geluisterd naar dat gevoel. Het is heel makkelijk om met je hoofd in te gaan vullen wat beter voor je is of een betere uitkomst zal hebben. Maar als je op gevoel je keuzes gaat maken zal je merken dat je minder vaak zult twijfelen en gewoon doet in plaats van overdenkt.

Daarbij moet ik toegeven dat het ook best lastig is om ons gevoel te volgen in de tijd waarin we leven. Er wordt vaak van ons gevraagd ons hoofd te gebruiken en te leven naar regels en richtlijnen. Er wordt niet altijd ruimte gegeven voor ons intuïtie, ook al voel je wat beter zou zijn in een bepaalde situatie. Het is wel belangrijk dat je dit gevoel herkent en erkent. Je kunt het voelen en daarna je hoofd gebruiken voor wat het beste zou zijn om te doen in het moment.

Als je bijvoorbeeld iemand spreekt die verteld hoe goed het met hem/ haar gaat en dat ze het druk hebben maar alles voor elkaar hebben, kun jij voelen dat deze persoon eigenlijk oververmoeid is en zich beter voordoet dan hij/zij zich voelt. Dan kun je gewoon luisteren en het daarbij laten. Je hoeft er verder niks mee, dat is aan de ander. Maar je gevoel zegt ze wel wat er onder speelt.

Ook kun je intuïtief voelen dat een baan niet bij je past, maar met je hoofd bedenken dat je eerst gaat solliciteren voor een andere functie voordat je stopt.

Intuïtie kan je dus verder op je pad brengen en jouw dingen laten doen die goed voor je zijn, mits je hier dus naar luistert. En dat is ons grootste uitdaging. Durven we te luisteren naar ons innerlijke stem die ons de richting wijst, of laten we ons afleiden door wat ons hoofd er allemaal van vindt?!

Liefs Marijke