wat te doen bij een hooggevoelig kind

Als je deze titel leest, weet je dus al dat je kind hooggevoelig is. Meestal heb je als ouder al opgemerkt dat je kind op een andere manier naar de wereld kijkt dan leeftijdsgenootjes. Ook wist je waarschijnlijk al wel dat je kind een gevoelig karakter heeft en emotioneler kan reageren op situaties. Maar hoe dan verder? Hoe ga je om met een hooggevoelig kind?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je kind niet anders is dan andere kinderen, maar een andere verwerking heeft van prikkels. De hersenen van een hooggevoelig persoon werken echt anders. Dit is ook daadwerkelijk aangetoond in onderzoeken. Dus je kind is niet raar en stelt zich zeker niet aan, er is daadwerkelijk een verschil in beleving van een hooggevoelig kind of niet hooggevoelig kind. Deze eigenschap mag dus heel serieus worden genomen want begrip en aandacht zijn heel belangrijk bij het opgroeien als hooggevoelig kind. 

Voor kinderen die hooggevoelig zijn is het belangrijk dat zij zichzelf ook serieus nemen. Ze mogen gevoelig zijn en mogen de dingen op hun eigen manier doen en leren. Er is geen goed en fout.

Tips 

  • Blijf bij jezelf. Het is erg makkelijk om mee te gaan in wat anderen over je kind zeggen of voor je kind willen, maar vaak weet jij als ouder het allerbeste wat je kind nodig heeft of aangeeft als er geen anderen bij zijn. Mensen die niet bekend zijn met hooggvoeligheid begrijpen soms niks van je kind. Ze vinden dat hij/zij teveel huilt, angstig, teveel aan de ouders plakken. Doe vooral waar het kind behoefte aan heeft, je zult zien dat naarmate ze ouders worden dit veranderd, voorals als het kind altijd zichzelf heeft mogen zijn.
  • Laat het kind zijn wie hij/zij is. Ze willen niet "anders" gevonden worden of zich moeten aanpassen aan anderen. Als jij als ouder laat weten dat je kind perfect is zoals hij/zij is voelt het kind zich gezien en gehoord.
  • Geef je eigen grenzen aan. Zeg het als je even tijd voor jezelf nodig hebt. Een kind voelt veel dus als jij als ouder niet duidelijk bent in wat je wilt of nodig hebt voelt je kind zich afgewezen en verward.

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.