Blogs moeder van zorgkindje

Opvang

Het thema opvang is iets waar ik regelmatig mee bezig ben. Want opvang vinden voor een kindje met hersenschade is niet makkelijk. Het moet iemand zijn die begrijpt wat ze nodig heeft, en ook wat ze juist niet nodig heeft. Je kan niet zomaar iemand inhuren.

Lees meer »

Combineren van werk en zorg

Al tien jaar werk ik niet meer. Wat begon met het idee om een jaar niet te werken, zodat ik de zorg voor Jenthe op mij kon nemen, werd uiteindelijk dus tien jaar. Ik ben altijd blij geweest dat ik Jenthe op kon vangen als ze uit school kwam, of als ze weer overprikkeld thuis kwam te zitten. Het was fijn om dan niet van alles te moeten regelen met mijn werk. 

Lees meer »

Dikke tranen

Ik zat laatst op een avond beneden achter de laptop, toen ik boven een hele grote snik hoorde gevolgd door heel hard huilen. Femke was weg en Patrick was in de schuur, dus ik was alleen met Jenthe in huis. Ik rende de trap op aangezien ik dacht dat ze misschien was uitgegleden.

Lees meer »

Op verjaardag

Op verjaardag gaan is voor Jenthe helemaal niet leuk. Het is veel te druk, teveel prikkels en daarbij kan ze niet meedoen met een gesprek. Ze wil wel, maar er is vaak geen ruimte of het gaat te snel. Hierdoor zit ze stil en luistert ze naar anderen die aan het praten zijn. Dit gaat ook veel te snel voor haar, dus dat kan ze helemaal niet volgen.

Lees meer »

Mijn kleine reuzenkind

Afgelopen weekend waren mijn dochter en ik op vakantie. We gingen met z'n tweeen een lang weekend naar Landal Twenhaarsveld. Wat een mooi en rustig park was dat. Dat was heel fijn, want we waren min of meer gevlucht van een festival bij ons in de buurt wat nogal herrie gaf. We hadden de hond mee en hadden een tweepersoons hondenhuisje geboekt. Ons huisje stond op een perfecte plek op het park vonden wij.

Lees meer »

Dyspraxie

Dyspraxie is een stoornis bij het verwerken van informatie uit het lichaam, met name uit spieren en gewrichten. Dat leidt tot problemen met zowel de fijne motoriek als de grove motoriek en met motorische vaardigheden.

Lees meer »

De thalamus

Onze dochter heeft een thalamusschade. De thalamus is gelegen in beide hersenhelften. Hij speelt een belangrijke rol bij de selectie van prikkels die doorgegeven moeten worden aan de verschillende delen van de hersenschors; de thalamus wordt daarom ook wel ons “filter” genoemd. De thalamus bestaat uit een dertigtal kernen die allemaal een rol spelen bij het doorgeven en aanpassen van prikkels uit de zintuigen. Het gaat om de gehoor- en gezichtszintuigen, de waarneming van pijn, temperatuur, tast en de waarneming van de stand waarin het lichaam zich bevindt. Ook is de thalamus betrokken bij de bewustwording van bepaalde prikkels. Het gaat hierbij vooral om de emotionele reacties die een gebeurtenis oproept. De thalamus is tevens betrokken bij de motoriek.

Lees meer »