omgaan met hooggevoeligheid

Gezegd wordt dat 15% van de bevolking hooggevoelig is. Dit zou dan betekenen dat de rest het niet is of ergens daar tussen zit. Het is dan ook best een uitdaging voor de hooggevoelige personen onder ons, om met deze gevoeligheid om te gaan in de wetenschap dat niet iedereen je zal begrijpen. Voorop gesteld…je kunt niet iedereen tevreden houden. Het gaat erom dat jij je goed voelt en doet wat bij jou past!

Wat kun je doen om beter met je hooggevoeligheid om te kunnen gaan?

  • Accepteer je hooggevoeligheid. Als je je gevoeligheid als last ziet ben je er tegen aan het vechten. En aangezien het een eigenschap is, zal het niet “over”gaan maar zal je het moeten leren accepteren. Het is oké om een andere prikkelverwerking te hebben, het is oké om meer alleen tijd nodig te hebben, het is oké om nee te zeggen als iets niet lukt of je het niet wilt. Als je gaat accepteren dat jouw leven anders ingericht moet worden vanwege je hooggevoeligheid lukt het vaak al beter om ermee om te gaan.
  • Praat over je gevoeligheid. Maar al te vaak durven we niet over ons kwetsbare, gevoelige kant te praten in angst dat anderen ons dan niet meer leuk vinden of af gaan wijzen. Maar als je aangeeft hoe iets bij jou binnenkomt, of hoe je dingen verwerkt en wat je nodig hebt, kunnen anderen daar veel beter op inspelen en kan jij je grenzen beter aangeven.
  • Geef je grenzen aan. Als je duidelijk bent in je grenzen zul je er ook minder snel overheen gaan. Zeg nee als het je eigenlijk niet uitkomt of als je geen zin hebt. Bedenk alternatieven voor een drukke of prikkelrijke activiteit of situatie. Geef aan als je emmertje vol is en je rust nodig hebt.
  • Neem (op tijd) rust. Rust brengt je hele systeem weer in ontspanning. Vul de manier van rusten zelf in. Je kunt gaan wandelen, muziek luisteren of mediteren, je kunt in bad gaan of een douche nemen, creatief zijn, even slapen of van je af schrijven. Er zijn vele manieren om tot rust te komen. Je voorkomt chronische overprikkeling als je op tijd je rust neemt.
  • Luister goed naar je lichaam. Als je langdurig over je grenzen gaat neemt je stress en overprikkeling toe. Dus op tijd voelen of je nog voldoende energie hebt voor een activiteit, en wat je nodig hebt in een moment, helpt je beter voor jezelf te zorgen.
  • Leer te voelen wat van jou en wat van de ander is. Het “probleem”bij hooggevoelige personen is dat ze vaak de energie en emoties van andere mensen aanvoelen. Een supermooie eigenschap, maar ook erg onhandig als je alles van de ander “overneemt”. Probeer te voelen wat van jou is en wat van de ander en laat het daar. Als je blij en vol energie op verjaardag ging en daar zit je naast iemand die moe is en verdrietig, kan het zo zijn dat jij ook moe en verdrietig thuiskomt. Dan weet je dat het niet van jou is en het dus weer los kan laten.
  • Laat je emoties toe. We zijn geneigd om ons emoties weg te stoppen omdat we ze zo intens ervaren. Maar ze mogen er zijn. Huil als je je verdrietig voelt, laat je boosheid toe, je mag uitbundig genieten terwijl een ander gereserveerd is, gelukkig zijn als een ander zich ongelukkig voelt. Het is oké om te voelen wat er is, het helpt je juist om het los te kunnen laten.

 

Het is uiteraard allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Als het zo makkelijk was, werden er geen artikels over geschreven en waren er niet zoveel mensen overprikkeld. Het is een weg met vallen en opstaan. Soms gaat het goed en soms niet. Zolang je je bewust bent van je emoties, gevoelens, grenzen, gevoeligheid en leert voelen wat bij jou past en wat voor jou goed voelt, ben je al heel goed bezig op je pad van hooggevoeligheid.

 

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.