Hooggevoeligheid in 2024

We leven in een wereld waar snelheid de norm is en we het drukker hebben dan ooit. Voor hooggevoelige personen is het een moeilijke wereld om nu in te verkeren. Want er is weinig ruimte voor gevoeligheid. De prikkels zijn enorm, de verwachtingen nog meer. Er is weinig hersteltijd, want we moeten nog van alles. De druk is hoog!! 

Nu jagen we allemaal omdat het de norm lijkt te zijn, ik merk dat hierdoor steeds meer mensen gevoeliger worden door omgevingsfactoren. Meer dan ooit komen burn-outs, ziektes en chronische stress voor. Dit maakt mensen gevoeliger voor prikkels, want onze hersenen worden chronisch overbelast. En tijd voor herstel wordt amper genomen. Zelfs op het moment dat we kunnen herstellen wordt er naar een beeldscherm gekeken of vullen we deze tijd met "iets nuttigs". Slapen wordt korter en de kwaliteit van slapen minder. Veel personen denken dan ook dat ze hooggevoelig zijn, terwijl het meer te maken heeft met levensomstandigheden.

Uiteraard hebben hooggevoelige personen ook sneller klachten vanwege de hoeveelheid prikkels van tegenwoordig. Ik hoor veel hooggevoelige personen zeggen dat ze overbelast raken en het woord "teveel" hoor ik regelmatig vallen. En dat terwijl hooggevoelige mensen juist heel goed kunnen aanvoelen wat ze nodig hebben om overprikkeling voor te zijn. Als ze goed met hun gevoeligheid om kunnen gaan, zijn ze juist een mooi voorbeeld voor anderen. Ze laten weten waar hun behoefte ligt, ze voelen hun grenzen en geven deze aan, ze plannen hun agenda's niet te vol en ze nemen genoeg tijd voor zelfzorg. 

Wat kunnen hooggevoelige en overbelaste personen nu doen om beter om te gaan met de wereld van nu?

  • Plan rusttijd in je agenda. Zet regelmatig een kruis in je agenda en neem die tijd ook echt om iets te doen waar je ontspannen van raakt.
  • Wandel vaker. Wandelen brengt rust in het zenuwstelsel en zorgt voor hormonen die je blij maken.
  • Eet bewuster. Je weet zelf wat je in je mond stopt dus houdt eens bij of dit ook echt voedend is voor je lichaam en geest.
  • Neem die (minimaal) acht uur slaap. Het schiet er snel bij in, maar slaap is zo belangrijk voor een goed herstel.
  • Doe dingen waar je blij van wordt. Simpel zou je denken. Maar hoe vaak plan jij iets voor jezelf in om op te laden?
  • Ga stap voor stap. Geen haast maar kleine stapjes vooruit. Kijk niet teveel naar het einddoel maar naar de tussenstappen die je kan nemen.
  • Vergelijk niet met een ander. Jij bent jij en niet de ander dus blijf goed voelen of iets past bij jou of niet. 

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.