Tips bij burn-out

Zelf heb ik bijna 2 jaar in een burn out gezeten, en daarmee was ik er eigenlijk nog niet. Toen het beter met mij ging was daar ook nog een hersteltijd die erachter aan kwam. Een periode waarin al mijn inzichten en alles wat ik geleerd had van mijn burn out een plek moest gaan krijgen in mijn dagelijks leven. Ik kan achteraf zeggen dat deze burn out mij veel gebracht heeft, het heeft mij doen stilstaan bij mijn leven en vooral bij wat er niet werkte. Naar aanleiding van mijn eigen burn out heb ik een aantal tips die ik wil delen. Haal eruit wat voor jou werkt, want elke burn out is anders en wordt ook anders ervaren. Wat voor de één wel werkt, kan voor de ander totaal niet werken. En uit ervaring weet ik dat al die goed bedoelde adviezen heel lief zijn maar dat je echt je eigen weg mag gaan volgen. Ook ik ben met regelmaat weer teruggevallen omdat ik niet goed luisterde naar de signalen van mijn lichaam. Het is een heel proces waar je doorheen gaat, neem die tijd. Hoe lang dat voor jou ook mag duren. 

* Neem rust. Je zou denken dat dit vanzelfsprekend is, maar het is niet gek dat je alsnog probeert door te gaan met volhouden. De overgang van teveel hooi op je vork nemen naar niks kunnen is best groot. Daar kan je van in de weerstand gaan. Door toe te geven aan wat je lijf je vraagt krijg je de rust die je echt nodig hebt voor herstel.

Accepteer de situatie. Een hele lastige want hoe kun je een burn out nu accepteren?! Maar echt, pas op het moment dat jij toegeeft aan die burn out kun je stappen maken om eruit te komen. Als je blijft vechten omdat het er niet mag zijn, houdt je het onbewust in stand. En daarmee zeg ik niet dat het leuk is om burn out te zijn. Het is zwaar en moeilijk, maar het is er wel en het gaat niet weg door in de weerstand te gaan. 

Heb geduld met jezelf en de situatie. Heel belangrijk. Geduld heb je echt nodig om door een burn out te komen. Het kan lang duren en het gaat met vallen en opstaan. Natuurlijk wil je weer zo snel mogelijk aan het werk of met vrienden afspreken. Maar op dit moment is rust en herstel het aller belangrijkst. En daar is geduld voor nodig en een lange adem. Daarbij is een uitdaging om jezelf niet af te keuren. Het is heel gemakkelijk om jezelf streng toe te spreken omdat je het zover hebt laten komen..."had ik maar, of, komt dit ooit nog goed" zullen door je hoofd spoken. Maar het helpt je uiteindelijk niet. Die burn out is een feit. Nu is het juist belangrijk om liefdevol tegen jezelf te praten. "het komt goed, ik verwen mijzelf wat vaker met een heerlijke douche of bad, ik ga slapen omdat mijn lichaam en geest dit nu nodig hebben".

* Beweeg. In het begin van je burn out zul je hier de energie nog niet voor hebben en zal het grootste gedeelte van je dag bestaan uit slapen en rusten. Maar als je merkt dat je weer een beetje energie krijgt, al is het maar een heel klein beetje, probeer dan een stukje in de buitenlucht te lopen. Al begin je met 5 minuten en breidt je het zo uit. Het zal je echt helpen om te herstellen omdat het helpt om de juiste hormonen aan te maken, die je rustig en blij maken. Daarbij is het goed voor je ademhaling, bloedsomloop en spieren. Naar de sportschool gaan of andere zwaardere fysieke trainingen zou ik wel overslaan want daarmee creëer je alleen nog maar meer stress in je lichaam en daar heeft je lichaam juist een teveel aan. 

* Praat erover. De meeste mensen die in een burn out terecht komen schamen zich hiervoor. Hoe kan het mij nu overkomen? Wat zullen anderen van mijn burn out vinden? Hoe moeten mijn collega's nu verder zonder mij? enz. Juist door erover te praten en uit te spreken hoe je ervaart en wat je voelt kunnen anderen je beter begrijpen en medeleven tonen. Ook om hulp vragen is een goed idee, laat een ander voor je koken, oppassen op je kinderen, boodschappen doen en noem zo maar op. Jij mag nu aan jezelf denken en je zult verbaasd staan hoeveel mensen er bereid zijn om je te helpen. Tevens helpt het uiten van je gevoelens ook in het loslaten van die zware energie die je meedraagt. 

* Probeer met kleine stapjes vooruit te gaan. Als je dan eenmaal in een burn out zit wil je er uiteraard zo snel mogelijk weer uit. De kunst is om dit door middel van kleine stapjes te doen. Eerst rust, dan wat meer beweging, gezond(er) eten, misschien weer eens afspreken, een boodschap doen, uiteindelijk weer eens wat uurtjes werken enz. Blijf goed voelen wat je aankunt en probeer deze grenzen te accepteren. Ben je na een half uur op visite moe, ga dan weer. En geef jezelf een schouderklopje omdat je toch geweest bent. Je lijf is een heel mooi instrument om je te helpen bepalen wat wel en niet gaat. Als je hier naar luistert zal het herstel ook sneller gaan. En dat is een uitdaging want je zult merken hoe snel je toch weer over je grenzen gaat omdat je zo graag meer wilt dan je aankan. Been there, done that!

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.