Angst voor de angst

Wie bekend is met angst en paniek zal herkennen dat je een angst voor de angst kan ontwikkelen. Ook ik ben hiermee bekend. Je hebt in een situatie zoveel angst gevoeld dat je in een volgende, soortgelijke, situatie bang bent dat weer te voelen.

Angst neemt het over

Want angst neemt de controle over voor je gevoel. En dat wil je niet nog eens ervaren. En wat gebeurd er dan? Dan ga je vermijden door smoesjes te verzinnen waarom je niet mee kan of langs kan komen. Je gaat wel mee maar met geknepen billen en ben gericht op wat je voelt waardoor je het weer versterkt. Je wil vluchten uit een situatie omdat de angst toe gaat nemen. Of je weet het gewoon even niet meer en blokkeert. 

En zo blijf je eigenlijk vastzitten in de angst voor de angst. Want je bent getriggert en zult ook ervaren dat die angst steeds vaker van zich gaat laten horen. Want je wilt die angst niet ervaren dus vecht er tegen. En dat maakt dat hij elke keer terug blijft komen en ook vaak erger wordt.

Wat doen?

Angst voor de angst doorbreken is niet zomaar gedaan. Het is echt geen truckje dat je kan leren. Het is inzicht in jezelf krijgen. Vaak is het de gedachten aan de angst die het juist uitlokt. Dus probeer eens je gedachten onder de loop te nemen. Wat denk je voordat de angst toeneemt?

En als het er dan is, zal je er weer doorheen moeten. Je weet dat het overgaat, dat je niks ergs gebeurd maar dat het vooral heel vervelend is, je mag er naar gaan kijken met compassie voor jezelf. Blijf rustig in je hoofd voor zover dat lukt, ga niet mee in gedachten als "ik wordt gek", "nu ga ik dood"...blijf observeren wat er gebeurd maar ga niet over-analyseren. Oke, dit is het nu, dit ervaart mijn lichaam nu. En probeer iemand deelgenoot te maken van je gevoelens of loop even naar het toilet om de angst te laten zakken.

Wat gaat wel goed?!

En ook een goeie, blijf ook kijken naar wat wel goed gaat en ging. Vaak is de angst een moment van de avond of dag aanwezig, maar ben je de rest van de tijd bezig met deze angst en het waarom erachter, de boosheid dat het toch gebeurde, de onzekerheid voor komende dagen enz. 

Het is en blijft een momentopname en het zegt niks over wie je bent, maar over wat je ervaart qua gevoel. Zodra je er doorheen kan gaan en toch ook kan genieten, zal het angstgevoel steeds wat korter aanhouden en de gedachten erover worden milder. Je zult het steeds beter accepteren als het wel gebeurd maar het beheerst niet meer je leven en denkwijze.

Lange weg

Het is een weg met 3 stappen vooruit en 2 terug. Het is intensief maar je kan het!! Er is zoveel moois en geluk zit ook in de kleine dingen. Blijf dit zien op weg naar het beter om leren gaan met je angst!

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.