emmertje vol?

Laten we zeggen dat we allemaal een emmertje hebben die volloopt als we stress ervaren. Bij de één is het emmertje snel vol en bij de ander duurt dat langer.

Dat vollopen kan te maken hebben met de hoeveelheid prikkels die je tot je krijgt. Mocht je een drukke dag hebben dan zal je ook eerder een vol emmertje krijgen. 

Op zich geen probleem en iedereen heeft dit wel eens. Dan voel je dat hij gaat overlopen en neem je meer rust zodat het weer wat leger kan worden.

Chronische stress

Alleen is het een ander verhaal als je trauma hebt ervaren in je jongere leven. Dit trauma kan er al op jongere leeftijd voor zorgen dat je emmertje al voller is dan zou moeten. Het lijkt dan ook alsof het emmertje niet leger raakt maar alleen maar voller. De helft is al gevuld door de chronische stress van het trauma dus er blijft nog maar een helft over om verder te vullen voordat het overloopt.

Als je dan meer stress ervaart wat ook chronisch wordt kan je voelen dat de emmer te vol wordt. En het duurt niet lang meer voordat het over gaat lopen. Een beetje meer stress kan de emmer doen overlopen met een burn out tot gevolg. Veel mensen zitten met een te volle emmer en weten niet meer goed hoe ze deze leger kunnen krijgen. Het lijkt dan soms met wat ontspanning en rust wel minder te worden, maar bij een beetje meer stress vult hij weer binnen no time. 

Check bij jezelf

Het is belangrijk om te weten hoe vol jouw emmer zit. Voel je al dat er veel stress aanwezig is? Dat je emmer eigenlijk al te vol zit? Probeer dan ook op de langere termijn de emmer te legen. Niet met een ontspannen moment, maar met meerdere ontspanningsmomenten gedurende langere periode. Voel goed waar je emmer vol van raakt en wat je nodig hebt om deze niet te laten overlopen. Dit is heel persoonlijk.

Voor de één is het muziek dat ontspanning geeft, de ander houdt van wandelen of juist met iemand afspreken om je hart te luchten. Voel wat je behoefte is en maak hier ruimte voor. 

En schrik ook niet als je emmer toch weer voller raakt, het is gemakkelijker om te vullen dan te legen, onthoudt dat. Het kost tijd, aandacht en liefde. Geef dit ook aan jezelf. Het is het waard. Het kan het verschil maken tussen een burn out of niet!! 

Veel succes,

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.