gronden

Als je hooggevoelig bent dan zal je vast vaker gehoord hebben over  de term gronden, ook wel aarden genoemd. Maar wat is gronden nu eigenlijk precies. Er is al veel over geschreven. Van wortels die uit je voeten de grond in gaan tot een cocon om je heen plaatsen. Zo zijn er tal van mogelijkheden om je te helpen gronden.

Voor mij is gronden niet meer dan je lichaam voelen. Als je heel erg in je hoofd leeft dan kan het betekenen dat je je lijf niet goed meer voelt. Het kan zijn dat je uit verbinding bent gegaan met jezelf en dat alle energie boven in je lichaam zit. Je piekert en maalt erop los en het lijkt in cirkeltjes te gaan. Het geeft een gevoel van "zweven". Klachten die je kunt ervaren zijn een duizelig gevoel, concentratie problemen, veel (pieker) gedachten, hoofdpijn, migraine, tinnitus en ga zo maar door. De energie zit te hoog waardoor je onderkant van je lichaam soort van vergeten wordt.

Als je meer wilt gronden is het dan ook belangrijk om:

  • Je bewust te zijn van je lichaam en je voeten op de grond. Waar voel ik wat en hoe voelt dat.
  • Wandelen is ook een mooie manier om te gronden, je neemt bewust je hele lichaam mee tijdens een wandeling waardoor je geneigd bent minder in je hoofd te zitten. En zo geldt dat voor alle beweging. Fietsen of sporten brengt je ook terug in je lijf. Ook tuinieren, dansen, springen of stampen helpt je bewust te worden van je benen en voeten.
  • Letterlijk de aarde voelen onder je voeten helpt uiteraard ook mee. Lopen op blote voeten, lopen door zand, gras of water. Gewoon gaan liggen op de grond en de aarde onder je lichaam voelen.
  • Meditatie en mindfulness kan je weer helpen om bewuster te worden van je lichaam. Even je lijf scannen als je zit en voelen hoe je zit of ligt. Of juist je lijf meenemen in de bewegingen die je uitvoert en de balans die je moet houden. Om de aandacht van je hoofd naar je lichaam te brengen help je jezelf te gronden.

Zelf merk ik het altijd als ik uit mijn gronding ben, dan voel ik me lichter in mijn hoofd en ervaar ik dat ik teveel aan het nadenken ben en voelt het alsof mijn boven en onderkant van mijn lichaam niet samenwerken. 

Bij hooggevoeligheid komt het vaak voor dat je uit je gronding raakt door een emotionele gebeurtenis of als je teveel gericht bent op de ander. Dat kan een beschermingsmechanisme zijn geworden. Als je vaak gekwetst bent geweest, kan het zijn dat je niet wilt voelen omdat je bang bent geworden om weer gekwetst te worden, waardoor je uit je gronding gaat. Of je bent de ander zo aan het pleasen dat je het contact met je eigen lichaam kwijt raakt. Ook als iets emotioneel zo erg raakt kan het zijn dat je uit je gevoel, dus gronding gaat. Zo ga je vanuit je hoofd handelen en hoef je niet te dealen met de "moeilijke" emoties. Terwijl het juist goed zou zijn om dit alles te voelen zodat het door je heen kan stromen. Het gevolg van niet goed gegrond zijn, kan zijn dat je fysieke of mentale klachten krijgt omdat je energie niet goed kan doorstromen.

Een goede gronding is dus zeer belangrijk, zeker als je hooggevoelig bent. Gronding helpt je om in je kracht te staan, om de energie door je heen te laten stromen en los te laten wat je niet meer dient. 

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.