grenzen

Hooggevoelig zijn is een prachtige eigenschap, mits je het ook zo kan zien en voelen. Maar helaas gebeurd het maar al te vaak dat deze gevoeligheid in de weg staat van een vrij en zorgeloos leven. Daar waar anderen met alle gemak van alles ondernemen, veel prikkels aankunnen en goed met veranderingen lijken om te kunnen gaan, is dat voor een hooggevoelig persoon vaak niet vanzelfsprekend. 

Hieronder een paar tips om je grenzen te leren aangeven en beter te leren voelen.

* Accepteer dat je niet dezelfde grenzen hebt dan een ander. Het is niet erg om niet dezelfde dingen te kunnen doen als een ander. Jij hebt jou grenzen en deze mag je respecteren, net zoals je die van een ander accepteert en respecteert. Wil je bijvoorbeeld niet na je werk ook nog naar dat feestje, geef dit dan aan. Geef je grens goed aan zodat dit voor de ander ook duidelijk is. 

Probeer vaker aan te geven dat je even tijd nodig hebt om ergens over na te denken, voordat je een antwoord geeft. "ik wil er even over nadenken"of "ik laat het je later nog even weten"geeft je de ruimte om te voelen wat jij op dat moment wilt zonder dat je ja zegt terwijl je eigenlijk nee bedoelde of andersom.

* Plan niet teveel activiteiten achter elkaar. Als je een dag vult met allerlei activiteiten, leuk of niet leuk, is de kans groot dat je eind van de dag overprikkeld bent. Op dat moment is het ook lastiger om je grenzen goed aan te kunnen geven en kun je er steeds minder prikkels bij hebben. Als je de activiteiten verdeeld over de week of vaker nee zegt, houdt je meer energie over en zul je minder snel over je grenzen gaan. Ook kun je dan beter omgaan met eventuele onverwachte situaties tussendoor. 

* Maak een prioriteitenlijstje. Kijk goed naar wat je écht moet of wilt doen, en naar wat kan wachten of niet nodig is. Als je lichaam aangeeft dat het moe is, ga dan niet  je hele huis schoonmaken maar kijk of je taken kan onderverdelen in kleine werkzaamheden. Begin met wat écht nodig is en kijk wat ook morgen of later kan. 

* Neem genoeg rustmomentjes. Gun jezelf rustmomentje over de dag. Veel inspanning geleverd, ga daarna even zitten met een kop thee. Drukke gedachten, ga even zitten en orden deze gedachten. Moet je eigenlijk op een verjaardag maar ben je moe of wil je liever op de bank een goede film kijken, blijf dan thuis en neem die rust voor jezelf. Je lijf verteld je feilloos wat je nodig hebt.

* Probeer tijdens een gesprek met iemand te voelen wat er gebeurd in je lichaam, zo leer je jezelf beter kennen en blijf je bij jezelf zonder dat je je verliest in de ander. Hooggevoelige mensen zijn geneigd "op te gaan"in de ander. Zijn verhaal wordt jou verhaal, je leeft mee, wil helpen waar dat kan en vergeet de verbinding met jezelf. Dit is vaak een hardnekkig patroon om te doorbreken. Probeer eens te voelen of je ergens spanning voelt in je lichaam als je met iemand in contact bent, zijn er andere sensaties die je voelt? Voel je je opeens verdrietig, en waar en hoe voel je dat in je lichaam? Is het van jou of van de ander? Zoek niet naar het waarom achter deze sensaties maar voel alleen maar. Zo blijf je beter in verbinding met jezelf en behoudt je je energie. Vanuit deze plek kan je ook beter je grenzen aangeven naar de ander.

* Wees mild voor jezelf. Ben je een keer over je grens gegaan en blijkt dat achteraf pas, wees dan niet te streng voor jezelf. Je bent ook maar een mens en sommige patronen kosten veel tijd om te doorbreken. En in sommige situaties "moet" je wel eens over je grens gaan, bijvoorbeeld in een werksituatie waarbij een deadline behaald moet worden terwijl je eigenlijk wilt stoppen. Zolang je je bewust bent van welke grens je bent overgegaan, kun je er juist van leren voor een volgende keer. 

* Jij bent de belangrijkste persoon in je leven, niemand anders. Alleen jij kan bepalen wat goed voelt voor jou en wat niet. Ook al wijkt dat af van wat een ander vindt of verwacht. Je kan je alleen maar gelukkig voelen als je daadwerkelijk doet wat bij jou past en waar jij volledig achter staat. Ook als je daardoor "nee"moet zeggen tegen een ander of een ander zich gekwetst voelt door jou keuze. Je kunt het helaas niet voor iedereen goed doen. 

Liefs Marijke

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.