gedachten over de gedachten

Iedereen heeft gedachten. Dit kunnen zowel negatieve als positieve gedachten zijn. En hoe graag we het soms ook willen, deze gedachten uitzetten gaat nooit lukken. Het lijkt zelfs wel zo, dat als je probeert niet zoveel na te denken, dat je juist méér gaat nadenken. Je krijgt gedachten over de gedachten. Veel hooggevoelige mensen zullen zich hierin herkennen, omdat zij vaak analyseren en beredeneren om zo de best mogelijke uitkomst te krijgen. 

Maar het kan zijn dat je eigenlijk wel weet dat je niet zoveel moet nadenken. En dat je dan bijvoorbeeld gaat denken "deze gedachten wil ik helemaal niet hebben", of "waarom staat mij hoofd nou nooit eens uit". Je gaat dan in gevecht met je gedachten omdat je ze niet wilt hebben. Maar, zoals je misschien ook wel weet, alles wat je aandacht geeft groeit!

Zo is het ook met de aandacht voor je (pieker) gedachten. Piekeren begint altijd met een begin-gedachte. Er komt iets in je op en daar ga je dan mee aan de haal. Een voorbeeld:

Je baas wil een gesprek met je als je op je werk aankomt. Jij weet de aanleiding niet en je eerste gedachten is "heb ik iets fout gedaan?". Op zich is deze gedachte helemaal niet vreemd, want het verzoek kwam onverwacht. Een echte piekeraar gaat met deze begin-gedachte aan de haal. "Straks wordt ik ontslagen?" of "Heeft iemand over mij gepraat", "Het is vast die ene collega die ik niet mag", Wat moet ik straks zonder werk?" "En hoe vertel ik het thuis?" en ga zo maar door. 

Het probleem is niet de eerste gedachte die je hebt, die is vrij logisch. Alleen de gedachten over deze gedachten maakt dat je in een gedachtestroom terecht komt die het probleem enorm groot maakt, en veel emoties met zich meebrengen. En deze gedachten en emoties zijn helemaal niet nodig op dat moment, want je WEET nog niet wat je baas wilt gaan zeggen. Misschien wil hij je wel vertellen dat hij een andere baan heeft, of dat iedereen een extra bonus krijgt dit jaar, of dat je die ene opdracht zo goed had gedaan...

Vooral de onzekerheid over bepaalde situaties kunnen ervoor zorgen dat je wordt meegenomen in een gedachtestroom. En die onzekerheid vinden veel hooggevoelige mensen juist zo moeilijk. Ze willen weten waar ze aan toe zijn en voelen zich snel onveilig als de situatie onzeker is. Geen grip hebben op een situatie versterkt de alertheid en emoties waardoor er ook meer gedachten kunnen ontstaan. En eruit komen lijkt dan heel moeilijk, want je kunt het gevoel hebben "vast" te zitten in deze stroom van gedachten. 

Toch heb je een keuze. Je kan deze gedachten maken dus je kan ze ook stoppen. Zodra je doorhebt dat je wordt meegenomen in de begin-gedachte kun je deze observeren en weer loslaten. Je HOEFT niet mee te gaan in deze gedachte. Je kunt er ook voor kiezen om de gedachten voorbij te laten gaan en jezelf te vertellen dat je er niks mee doet. Het is een oefening die veel tijd vergt, want een echte piekeraar komt niet zomaar van dit patroon af. De eerste stap is altijd, bewustwording. 

Het is de bedoeling dat je je bewust wordt van je gedachten en welk je wel en niet vastgrijpt. Want het gekke is, we hebben zo'n 70.000 gedachten per dag, maar we pakken er maar een aantal vast. De meeste van deze gedachten hebben een emotionele lading waardoor je er makkelijker in wordt meegenomen. Als het niet goed gaat met je gezondheid zal je hierover meer piekeren dan over wat je die dag gaat aantrekken. Logisch!

Het lijkt tijdens een piekermoment alsof alle energie uit je getrokken wordt. Je gaat zo op in al deze gedachten dat je niet meer aanwezig kan zijn in het moment. Je hoofd raakt overvol en het enige wat je wilt is, RUST. Maar meestal betekent rust nemen en niks doen ook dat je juist meer ruimte hebt om na te gaan denken. Lastig!! Het is dus echt iets wat je mag leren. De gedachten er laten zijn, niet vastpakken en iets doen waarbij je niet teveel tijd hebt om na te denken. 

Een uitdaging voor de echte "denkers" onder ons, ik weet er alles van ;)

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.