hyperventilatie

Hyperventilatie, een manier van ademhalen die steeds vaker voorkomt. Maar waarom? En wat is hyperventileren eigenlijk?

Hyperventilatie is overmatige (hyper) ademhaling (ventilatie). Tijdens hyperventilatie wordt er meer geventileerd dan nodig om het koolstofdioxidegehalte in het bloed op de normale hoogte te houden. hyperventilatie valt onder de noemer disfunctioneel ademen. 

Steeds meer mensen gaan gehaast door het leven en "vergeten" te ademen. Het proces moet automatisch gaan, maar door teveel haast, drukte, niet willen voelen of geen tijd voor jezelf nemen, komt het steeds meer voor dat mensen hoger en sneller gaan ademen of de adem vastzetten. Het ademhalingssysteem is van slag en de hele ademhaling is ontregelt. Het betekent dat we altijd in een actiestand staan met ademen en niet meer tot ontspanning komen, en dus tot een rustige ademhaling. Dit wordt ook wel disfunctioneel ademen genoemd. 

Bij disfunctioneel ademhalen raakt de balans tussen de zuurstof die je inademt en het koolzuurgas dat je uitademt, verstoord. Je lichaam is vooral gevoelig voor het uitademen van te veel koolstofdioxide. De PH waarde (zuurtegraad) van je bloed gaat omhoog en bepaalde bloedvaten, waaronder die naar de hersenen en handen en voeten, vernauwen. Hierdoor kan je koude voeten of handen krijgen, duizelig worden of hoofdpijn krijgen. Ook wazig zien of benauwdheid kunnen voorkomen. Kortom het is vervelend en je wilt het liever voorkomen. 

Hiervoor gaan veel mensen ademoefeningen doen, erg op de adem letten of de adem proberen te controleren door te forceren. Been there, done that. Helaas kan dit de oorzaken juist verergeren, want het kan een averechts effect hebben. Door over-bewust te worden van de adem, weet je juist niet meer hoe te ademen. Ademoefeningen doen als je ademhaling al niet rustig is, kan betekenen dat je ademhaling nog meer van slag raakt en forceren helpt sowieso niet want daarmee wil je iets overnemen wat automatisch hoort te gaan. Het brengt je dus verder van de oplossing op deze manier.

Nu heb ik het boek van chris lenaerts gelezen over hyerventilatie en ook zij schrijft dat je juist niet teveel met de adem bezig moet zijn en meer bewust mag zijn van de ademhaling. Af en toe stilstaan bij waar je adem zit of hoe deze in je lichaam beweegt is al voldoende om je ademhaling rustig te maken.

Daarbij heeft ze een goede oefening gedeeld die daadwerkelijk helpt op de ademhaling meteen rustig te krijgen. Want wat veel mensen doen bij hyperventilatie en disfunctioneel ademen, is de schouders optrekken en de hulpademhalingsspieren gebruiken. Hierbij wordt het middenrif als het ware vastgezet waardoor je meer spanning ervaart rond het maaggebied en deze niet goed meebeweegt met de ademhaling. 

Nu kan je, op het moment dat je te snel of te diep ademt, of je adem vasthoudt, je schouders laten zakken en je mond dicht houden tijdens het ademen. Hierdoor kun je al een hele andere ademhaling krijgen en terugkomen bij een "buikademhaling", wat wil zeggen een diepere ademhaling waarbij het middenrif genoeg ruimte heeft om te bewegen. Dit is een simpel truckje dat je overal kan inzetten en dit helpt je om spanning los te laten en beter in- en uit te ademen. 

Succes met deze oefening, ik hoop dat het je helpt.

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.