Ochtendwandeling

Wat vind ik het toch heerlijk om te wandelen in het bos. Nu we op vakantie zijn, vind ik het helemaal niet erg om er vroeg uit te moeten voor de hond. Als alle gordijnen nog dicht zijn en iedereen op één oor ligt, wandel ik langs de huisjes op het park richting de uitgang naar het bos. Ik zie eekhoorns, hoor vogels fluiten, de wind ruist zachtjes door de bomen, de zon schijnt tussen de bladeren door en het is stil...heel erg stil. Ik geniet en glimlach omdat ik mij dankbaar voel. Er was helemaal niemand onderweg en ik dwaalde door het onbekende bos. (Wel met GPS anders ver-dwaal ik met gemak.)

Hoewel ik wat stram begon met de wandeling werd ik tijdens de wandeling steeds soepeler. Alle pijntjes verdwenen en mijn lichaam raakte ontspannen door de inspanning. Ook merkte ik dat ik liep te piekeren over van alles en nog wat...geweldig dat brein, alleen vind ik haar leuker als ze stil is 😉.

Een paar leuke feitjes over wandelen:

  • Ons immuunsysteem wordt verhoogd en onze bloeddruk en cortisol (stresshormoon) gaan omlaag wanneer we ons in de natuur begeven. Geen wonder dat we ons lekker voelen na een wandeling!
  • Alleen al kijken of luisteren naar de natuur (bijvoorbeeld door een raam of via een koptelefoon) heeft een positief effect op onze gezondheid. Kankerpatiënten herstellen bijvoorbeeld sneller en hebben minder pijnstillers nodig wanneer ze naar een natuurlijke omgeving kijken.
  • In de natuur zijn of kijken naar de natuur zorgt ervoor dat ons geheugen beter werkt, dat we minder piekeren, creatiever zijn én meer oplossingsgericht. Ideaal dus voor werknemers van een bedrijf. Bovendien zijn medewerkers minder snel ziek wanneer ze uitkijken op natuur. Een positief effect wordt al gemeten na het toevoegen van een paar planten op kantoor.
  • Niet alleen is het bewezen dat kinderen en jongeren beter leren in een groene omgeving, ook blijken kinderen met meer natuur in hun omgeving beter opgewassen tegen pijnlijke levensgebeurtenissen en raken ze minder snel getraumatiseerd. (bron, ivn.nl)

Na de wandeling voelt mijn lijf fit, mijn hoofd rustig en hoor ik mijn buik lekker rommelen. Alles is weer in gang gezet voor de rest van de dag! Wat een heerlijk begin van de ochtend. Fijne dag!!!

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.