mediteren, hoe dan?

Oke, daar zit je dan. Je weet dat mediteren goed voor je is en hebt er nu al zoveel over gehoord en gelezen dat ook jij er toch maar eens een poging aan waagt.

Hooggevoelig mensen hebben veel baat bij meditatie. Het brengt ze in contact met zichzelf en helpt bij de verwerking van prikkels. Je kunt deze beter toelaten én komt op deze manier in je lichaam terecht in plaats van je hoofd. 

Maar waar begin je? Ga je op bed liggen? Ga je in kleermakerszit? Of op een stoel met je benen naast elkaar op de grond?

Eigenlijk is dit allemaal goed. Het is de bedoeling dat jij lekker zit en dit een tijdje vol kan houden, dus kies wat voor jou het beste werkt. 

Positie tijdens meditatie

Het voordeel van liggen is dat je helemaal los kan laten omdat je met je gehele lichaam op de vloer op bed ligt, nadeel is wel dat je in slaap kunt vallen.

In kleermakerszit is fijn omdat je overal zo kunt zitten en je gehele onderlichaam de grond raakt, nadeel is dat je kramp kunt krijgen in je benen als je lang in deze houding zit.

Zitten op een stoel is prettig omdat je rustig kan zitten en dit langer vol kan houden, nadeel is dat je niet altijd een stoel beschikbaar hebt en je voeten moeten wel de grond goed raken, dus niet alle stoelen zijn geschikt. 

Mediteren makkelijk?

Zo, dus je zit!! Nu ogen sluiten en gedachten uitzetten...dat valt nog niet mee...je boodschappenlijst komt voorbij...niet aan denken...de was moet je nog doen...o nee, nu niet, eerst mediteren...zal je de was buiten hangen of in de droger doen? Je bedenkt dat je niet de sportkleren van je dochter moet vergeten...oh en heb je eigenlijk nog wel wasmiddel genoeg??....dat komt straks, nu niet aan denken...zo, waar zit je adem...ja, je voelt hem, adem in en adem uit...ow, je moet de tandarts nog bellen, helemaal vergeten...dat ga je toch meteen maar doen, anders vergeet je het weer! En klaar is je meditatie...

Herkenbaar? Iedereen die begint met mediteren zal dit herkennen. Het MOETEN mediteren en NIET mogen nadenken. Je gedachten die alle kanten opschieten. Heel normaal. Je bent het niet gewend om in stilte te zitten en naar binnen te gaan. Dat vraagt oefening. 

De vraag is...met welke intentie ga je mediteren? Omdat je het echt wilt? Omdat je denkt dat je gedachten dan verdwijnen? Omdat je een vriend of vriend hebt die erbij zweert? Of omdat je MOET ontspannen? 

En dan, hoe hoog leg je de lat? Moet je het meteen kunnen? Moet het minimaal 30 minuten? Mag je nadenken? Wat als je afgeleid raakt?

No pressure 

De manier waarop je mediteert en de intentie om te mediteren kan het verschil maken in wat het voor je doet. Als je jezelf tijd gunt om naar binnen te gaan en te voelen wat er te voelen valt, ongeacht je gedachten en de tijd die je ervoor neemt, dan doe je het uit liefde voor jezelf. Dan zal de meditatie meer voor je doen en zit er geen druk achter. En dan kan je het ook accepteren als het een keer niet lukt, het MOET namelijk niet. 

Als je het vaker gaat proberen zal je merken dat er een moment komt dat het gemakkelijker gaat. Je voelt een behoefte van binnen om deze tijd voor jezelf te nemen. Het wordt geen redmiddel, maar een manier om te leren voelen wat er van binnen speelt zodat deze energie door kan stromen én daarbij is het mooi meegenomen als je ook ontspannen raakt. Zo kun je verwerken, loslaten en bij jezelf komen. Daarbij helpt het je bloeddruk en stress hormonen te verlagen waardoor het tevens heel goed is voor je gezondheid.

Er is geen truckje om mediteren onder de knie te krijgen. En mediteren kan zelfs tijdens een wandeling, creatief bezig zijn of tuinieren. Dat heet meditatief bezig zijn. Het gaat er bij mediteren om dat je uit je hoofd in je lichaam leert komen. Meer te voelen i.p.v. in te vullen met je gedachten. Je hebt het vast wel eens ervaren, dat er zo een uur verstreken was, omdat je gedachteloos iets aan het doen was en niet met gedachten en zorgen bezig was. Dat gevoel geeft mediteren uiteindelijk ook. 

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.