Eigen mening

Wat is het toch met mensen en hun gelijk willen krijgen. Daar komt alleen maar discussie van. En een discussie bestaat altijd uit 2 meningen. Doordat je allebei een andere mening hebt, wil je beide je gelijk krijgen en elkaars mening veranderen. Hoe meer gelijk je wilt krijgen, hoe groter de discussie. En het is dus vervelend om een discussie te hebben, maar toch blijven we het doen. Want we denken dat wij gelijk hebben en de ander niet.

De meeste mensen vinden het ook heel irritant aan de ander, als die altijd zijn gelijk wilt krijgen. Een gesprek voeren met iemand die denkt het altijd beter te weten is vermoeiend en zinloos. Het geeft de ander waarschijnlijk zo’n goed gevoel als hij of zij gelijk krijgt, dat ze er alles bij halen om de ander te overtuigen.

En het is ook waar dat het een goed gevoel geeft om je gelijk te krijgen en te denken “zie je wel, ik had gelijk”. Het versterkt je zelfvertrouwen als een ander je gelijk geeft. Maar daarin tegen is het ook gewoon vervelend als er altijd discussie door ontstaan. Of de ander houdt zijn mond voortaan maar omdat er toch niet naar zijn of haar mening wordt geluisterd of niet wordt gewaardeerd. En de meeste willen helemaal geen discussie dus er is er vaak één die toegeeft om de goede vrede te bewaren.

Kijk naar de discussie rondom corona. Zoveel mensen die er wat over te zeggen hebben en denken de waarheid te weten. “luister naar mij, ik weet het antwoord” wordt er eigenlijk aldoor gezegd. Om vervolgens weer een tegen bewering van een ander te krijgen. Allemaal meningen gebaseerd op hun werkvlak, ervaringen, eigen ideeën, studie enz. Maar uiteindelijk heeft niemand echt het antwoord, het is en blijft een eigen waarheid. Wel één die anderen natuurlijk kunnen delen met elkaar, maar er zullen altijd mensen zijn die er anders over denken.

Als we gaan bedenken dat ieder zijn eigen waarheid in zich heeft, en dat die totaal contra kan zijn van de jouwe, kun je een hoop discussie voorkomen. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, we hoeven niet in de verdediging te gaan voor ons mening. We kunnen naar elkaar luisteren en beamen dat we er anders over denken, en dat dat oké is. En als je samen een beslissing moet maken en beide een andere mening hebt, kun je naar elkaar toe bewegen in een uitkomst. Een beetje geven en een beetje nemen van beide kanten.

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.