bewijsdrang

Iedereen ken het wel, de drang om jezelf te bewijzen. De eerste dag op je nieuwe baan bijvoorbeeld. Je bent nerveus want je bent nog maar net klaar met je studie. Maar je moet wel al gaan bewijzen dat je de kennis hebt, en de uitvoering van die kennis in praktijk kunt brengen. Je wilt niet afgaan dus ga je extra je best doen om te laten zien dat je het kan. Je laat naar collega’s zien dat je een heel leuk persoon bent door grapjes te maken of slimme vragen te stellen. Daarbij werk je over aangezien je collega’s dat ook doen en je niet onder wilt doen voor de rest. En als ze vragen of je een dag extra kan werken zeg jij uiteraard ” ja”, want straks raak je je baan kwijt of vinden ze je niet meer aardig.

Hooggevoeligheid en bewijsdrang

Hooggevoelige mensen hebben vaak meer bewijsdrang dan de niet gevoelige mensen onder ons. Ze willen dat mensen ze leuk vinden en hebben daar veel voor over. Afwijzing en afkeuring proberen ze te voorkomen door een tandje bij te zetten. Ze zijn op zoek naar erkenning en waardering dus geven meer dan ze nemen. Ook vergelijken ze zichzelf vaak met anderen waardoor ze hun eigen lat hierdoor nog wat hoger leggen.

Bewijsdrang naar jezelf en naar anderen

Bewijsdrang is meestal naar buiten, dus naar anderen, gericht. 

  • Je wilt aardig gevonden worden door anderen en anderen imponeren met je kennis en kunde.
  • Je wilt vol zelfvertrouwen overkomen terwijl je jezelf misschien juist heel onzeker voelt. Maar onzekerheid kan zorgen voor afwijzing en falen dus je pas je jezelf aan.
  • Het kan ervoor zorgen dat je meer doet dan je eigenlijk aankunt.
  • Je kan hierdoor zo je best doen dat je jezelf volledig kwijtraakt.
  • Je kunt door bewijsdrang ver voorbij je grenzen gaan.
  • Je legt de lat veel te hoog voor jezelf.
  • Je bent altijd gericht op de ander bij wat je doet.

Dit is een ongezonde bewijsdrang. Jezelf bewijzen kan hierbij ten koste gaan van jezelf.

Maar je kunt ook een bewijsdrang hebben naar jezelf.

  • Hierbij stel je steeds (nieuwe) doelen die je wilt behalen.
  • Zoek je naar nieuwe uitdagingen.
  • Hetgeen wat je doet, doe je met extra aandacht en precisie zodat je goed werk levert.
  • Je durft je mening en ideeën uit te spreken.
  • Je probeert ondanks eventueel falen

Deze vorm van bewijsdrang is gezond en daagt je uit in je groei en ontwikkeling.  

Toenemende bewijsdrang?

We lijken onszelf ook veel meer te moeten bewijzen dan vroeger. Als je wilt solliciteren op een functie staat er een behoorlijk profiel waar je aan moet voldoen. Dit zorgt er bij voorbaat al voor dat je onder druk staat. Tijdens een sollicitatie wil je dan je beste kant laten zien, en probeer je de woorden nog wat aan te dikken zodat het lijkt alsof je de perfecte persoon bent voor de functie. Maar dat moet je dan ook gaan bewijzen als je de baan eenmaal hebt gekregen.

Ook naar elkaar lijkt de drang om onszelf te bewijzen toe te nemen. We kopen steeds grotere huizen en auto’s. We willen steeds meer geld verdienen. We moeten laten zien dat we een goede ouder of vriend(in)zijn en zinvol bezig zijn in ons leven. We zetten een masker op door middel van een laag make up of een grote glimlach zodat we laten zien dat we het allemaal zo goed voor elkaar hebben. En zelfs in gesprekken met elkaar proberen we elkaar te imponeren en geven we liever terug dat wij het ook (erger) hebben meegemaakt dan dat we écht naar elkaar luisteren. En als iemand kritiek levert kun je het gevoel hebben dat je dat moet ontkrachten door te bewijzen dat het onterecht is.

Bewijsdrang kan dus helpend zijn als je het voor jezelf doet en hierbij je gezonde verstand gebruikt. Maar als het gericht is op de ander en je daardoor je grenzen ver voorbij gaat, kan het je uiteindelijk uitputten. Dus let goed op jezelf en blijf goed voelen voor wie je het doet!

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.